Bank

Ha tőkére van szüksége, de nem akarja elveszíteni a függetlenséget...

Portfolio
A magyar középvállalatok jelentős része tőkehiányos, a tulajdonosoknak mégis csak elenyésző hányada ismeri a kockázati tőke által nyújtott alternatív finanszírozási lehetőségeket. A kockázati tőke ráadásul nem csak forrást biztosít; cégszervezési know-how-val és kapcsolati tőkével is támogatja a partnerré vált vállalkozást. Tüske Tamással, a közép-európai régió egyik legsikeresebb kockázati tőke szereplőjének, az Enterprise Investors magyarországi vezetőjével beszélgettünk ezen kérdésekről. A szakember az interjú végén bemutat egy élő példát; hogyan gyorsítható fel egy cég növekedése kockázati tőkebevonással. Egyúttal választ ad arra a félelemre is, hogy a külső tőkét bevonó cégtulajdonos elveszíti-e a kontrollt cége felett.

Tüske Tamás és az Enterprise Investors azon szakmai partnereink egyike lesz március 13-i "Mennyit ér a cége?" rendezvényünkön, akikkel személyesen találkozhatnak és négyszemközti beszélgetéseket folyatathatnak érdeklődőink. Jelentkezzen Ön is ingyenes rendezvényünkre , ahol a cégeladás, tőkebevonás, jövőbeli terjeszkedés kérdései lesznek napirenden.
Milyen tapasztalatokkal rendelkeznek; a tőke igénnyel bíró (és a befektető számára megfelelő minőségű céggel rendelkező) vállalattulajdonosok milyen aránya van tisztában a kockázati tőke által nyújtott valós lehetőségekkel?' title='

A kockázati tőke/magántőke befektetés adott lehetőségeit továbbra is kevesen ismerik a magyar piacon. Ez a helyzet alapvetően abból adódik hogy a magántöke befektetés, mint forrás lehetőség, még nincs annyira igénybe véve mint például a Nyugat Európai piacokon. Ezért is, mindig készen állunk időt szakítani ilyen jellegű felvilágosításra és úgy véljük, hogy munkánk része megmagyarázni a potenciális partnereinknek, hogy pontosan milyen jellegű hozzáadott értéket tudnak nyújtani a magántöke befektetők, és hogy miért is tér el szignifikánsan az ajánlatunk más fajta forrástól, mint például a banki hitelezéstől.

A tőkén túlmenően milyen hozzáadott értéket adnak a cégtulajdonosok számára?

Az Enterprise Investors hosszú távú partnerként lép fel minden egyes befektetésnél. A fő érdekünk a cég felfutása és fejlődése, ami biztosítja számunkra és partnereink számára a befektetett összeg gyarapodását egy 4-5 éves időhorizonton. Hogy ez meg is történjen, minden egyes befektetésben, megosztjuk partnereinkkel a cégirányításban szerzett tapasztalatainkat, segítjük a céget stratégiák kialakításában, finomhangolásában és megvalósításban, felhasználjuk az üzleti, jogi vagy egyéb kapcsolatrendszerünket és segítjük a menedzsmentet a piaci lehetőségek felismerésében külső tanácsadók bevonásával, továbbá, közreműködünk a hatékonyabb szervezeti struktúrák kialakításában. Nem veszünk részt a mindennapi menedzsmentdöntésekben, de aktív szerepet vállalunk az igazgatóság munkájában, ahol biztosítjuk a menedzsmentnek a tapasztalatunkat. Végül, nagyon sok esetben, a befektetési periódusunk vége felé, mi irányítjuk a kiszállási folyamatot, amivel biztosítjuk magunknak és partnereinknek a leghatékonyabb kiszállási módot. Sok esetben, ez azt jelenti hogy a céget felkészítjük egy tőzsdei bevezetésre.

Kisebbségi részesedés is szóba jöhet az Önök által nyújtott tőke esetén, vagy kizárólag többségi részesedés megszerzése esetén fektetnek be?

Kisebbségi részesedésben is tudunk gondolkodni. Ilyen esetben azonban tipikusan szeretünk legalább 30-40%-os részesedést elérni.

Milyen választ tudnak adni a tulajdonos azon félelmére, hogy el fogja veszíteni a kontrollt a cége felett?

A cégtulajdonos nem mindig veszti el a kontrolt a cége felett, például amikor kisebbségi befektetőként szerepelünk az igazgatóságban. Ettől függetlenül, minden egyes befektetésben világszínvonalú cégirányítás bevezetését kezdeményezzük és menedzsment kiegészítést vagy erősítést javaslunk amikor szükségesnek tartjuk, mivel úgy gondoljuk hogy túl kockázatos csak egy embere felépíteni a cég menedzsmentjét. Még a tranzakció lezárása előtt, nagyon sok időt fordítunk arra, hogy megmagyarázzuk a céljainkat, és hogy miért gondoljuk, hogy ezek a kezdeményezések hatékonyan fognak hatni a cégnek a fejlődésére, így biztosítva az összes cégtulajdonosnak az érdekeit, nem csak egy tulajdonos szempontjait. Tapasztalatunk alapján tudjuk, hogy a tulajdonos akinek a cégérték növelése a legfontosabb szempont fel tudja általában mérni a magántőke befektetőnek az apportját.

Lehetősége van-e a cégtulajdonosnak az Önök befektetését kivásárolni a későbbiekben és újra 100%-os tulajdonossá válni?

Minden egyes tranzakcióban lehetőséget adunk a partnereinknek visszavásárolni a részesedésünket. Mindenesetre, ez ritkán fordul elő mivel általában, a partnereink szeretnek kiszállni amikor az Enterprise Investors eladja részesedését. Így sok esetben, a kiszállási módot közös nevező alapján tudjuk maghatározni, és alapvetően a tőzsdei bevezetést tekintjük ilyenkor a leghatékonyabb kiszállási módnak, amivel mindegyik partner maximalizálja a részesedésének az értékét.

Kérjük röviden ismertessen egy olyan sikertörténetet, ahol kockázati tőke befektetéssel tudott átlépni egy új cégméretbe az adott vállalkozás.

Az EI 2002. óta állt kapcsolatban a Sfinks-el, egy lengyel étterem lánc üzemeltető, amikor 4,5 millió dollárért 38%-os tulajdonrészt vásárolt. Akkor a Sfinks rendelkezett a második legnagyobb éttermi hálózattal Lengyelországban és a céget jegyezték a CeTo - vagyis a lengyel tőzsdén kívüli - piacon. 1995-ben, az első étterme megnyitásával a Sfinks a vonzó, elegáns, esti éttermek kategóriájába lépett be az éppen akkor szárnyra kapó éttermi szektoron belül. Az EI egyértelműen látta a Sfinks-ben rejlő lehetőségeket, ugyanis feltételezte, hogy az éttermi piac a városlakók egyre növekvő prosperitásával párhuzamosan élénkül és egyre gyakrabban látogatnak majd az emberek ilyen típusú éttermeket.

A tranzakciót követően a cégvezetéssel együtt készítette fel az EI a vállalatot a gyors piaci terjeszkedésre, megvalósítva a szükséges szervezeti átalakításokat. 2004-től kezdve a Sfinks évente 15-18 új éttermet nyitott, ezzel maga mögé utasított olyan vetélytársakat, mint a Pizza Hut, és a cég Lengyelország legnagyobb étteremhálózatává vált. A legutóbbi négy év alatt - amikor az EI befektetőként vett részt a Sfinks vállalatban - a cég 24-ről 92-re növelte éttermei számát.
Az együttműködés mindegyik szakaszában a Sfinks cégvezetése élvezhette az EI szakismereteinkből és tapasztalatainkból fakadó előnyöket. Mindezek felbecsülhetetlen értékűnek bizonyultak, amikor 2006. tavaszán a Sfinks felvásárolta a Ch³opskie Jad³o nevű vállalatot, amely hét - hasonló módon, hálózatba szervezett - éttermet működtetett a prémium szegmensben. Az akvizíció tovább növelte a Sfinks terjeszkedési lehetőségeit és nagyobb jövedelmezőséget eredményezett, ezáltal a vállalat még vonzóbb befektetési lehetőséggé vált a magánbefektetők számára.

2006. júniusában az EI által irányított alap bevezette a Sfinks-et a Varsói Tőzsdére (WSE), ezzel párhuzamosan pedig értékesítette a vállalatban birtokolt tulajdoni hányadát 25,5 millió dollárért. Az EI hatszoros megtérülést ért el kezdeti befektetéséhez viszonyítva és Lengyelország legnagyobb éttermi hálózata új tulajdonosokkal bővült. Ezzel párhuzamosan, a Sfinks tőzsdei bevezetése során kibocsátott új részvényekből származó bevételek tovább erősítették a vállalat lengyelországi pozícióját és megteremtették a külföldi terjeszkedés lehetőségét.

Jelentkezzen Ön is ingyenes rendezvényünkre , ahol a cégeladás, tőkebevonás, jövőbeli terjeszkedés kérdései lesznek napirenden.
  • Címkék:
  • M&A
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Malajzia