Előfizetői tartalom

A két óriás kizsigereli a nyugdíjasokat

Portfolio
A Fannie Mae és Freddie Mac, a két legfőbb amerikai jelzálogügynökség az elmúlt egy évben 90 százalékot veszített értékéből, ami egyrészt azért figyeleme méltó, mivel az egész amerikai piac jelzáloghiteleinek több mint felének a visszafizetésért ez a két intézmény vállalja a garanciát, és csak kormányzati segítséggel tudták a vállalatok a likviditási gondjaikat megoldani. Másrészt a legnagyobb amerikai nyugdíjalapok több százmilliárdos portfóliót építettek a két jelzálogóriásra, ami rövid távon a jellemzően passzívan kezelt részvényvagyon tragikus teljesítményét eredményezte. A zuhanástól függetlenül több nyugdíjalap is elkezdte azonban vásárolni a nyomott árfolyamú jelzálog termékeket, közötte a a Fannie és Freddie részvényeket is, mivel hosszabb távon már árfolyamemelkedést valószínűsítenek.

A világ legnagyobb nyugdíjalapjaiból több is tart a portfóliójában Fannie Mae és Freddie Mac részvényeket, a kitettség nagyrésze passzívan kezelt, ezért az alapok számára koránt sem mellékes, hogy az amerikai kormány milyen lépésekkel tervezi kisegíteni a két jelzálogóriást. A 235 milliárd dolláros kaliforniai nyugdíjalap a Calpers (California Public Employees' Retirement...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés