Előfizetői tartalom

"Nálunk nincsenek frankhitelek"

Palkó István
Külföldi leánybankjai közül a válságban végig jól teljesítő Ceska sporitelna szállítja a legtöbb profitot az Erste Groupnak. A cseh leánybank rövidesen Bécsbe távozó elnök-vezérigazgatójával a bank prágai sajtóútján találkoztunk. Gernot Mittendorfer elmondta: egyes magyarországi jelenségek Csehországban ismeretlenek, a csehek hitelfelvétel helyett inkább megtakarítanak, frankhitelezést pedig korábban sem végeztek az ottani bankok. Jana Krajcova, a bank makroelemzője szerint a cseh gazdaság mérsékelt, ám stabil növekedése tartós erősödést jelenthet a cseh korona számára.

A Ceska sporitelnát még 1825-ben alapították. Kezdetben önálló takarékbankok alkották, majd a szocializmusban megszerzett monopol helyzetéből adódóan a rendszerváltás környékén 2200 fiókkal rendelkezett. Az 1990-es évek második felében azok közé a nagybankok közé tartozott, melyek a gazdasági átalakulás következtében jelentős hitelportfólió-minőségromlással szembesültek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái