Előfizetői tartalom

Meglepetés a devizahiteleknél: nem a jen a szégyenpados

Japán múlt heti, S&P általi leminősítése ismét reflektorfénybe helyezte a hazai jenhiteleseket, egyúttal jó apropóval szolgál arra, hogy megválaszoljuk a kérdést, a más devizanemben eladósodottakhoz képest valóban ők jártak-e a legrosszabbul, ahogy ez a jen árfolyamából első látásra következik. Megvizsgáltuk ezért, hogy akik a hazai jenhitelezés elindulásakor, 2007 októberében eltérő devizákban (forint, svájci frank, euró, japán jen) vették fel lakáshitelüket, átlagosan mekkora törlesztőrészlet-emelkedést szenvedtek el azóta, és most mennyit kell fizetniük.

Elterjedt nézet, hogy a jenhitelesek még a frankhiteleseknél is kockázatosabb döntést hoztak a hitelfelvétellel. Ennek alátámasztására könnyen előhúzható az alábbi ábra, mely jól mutatja, hogy a jenhitelek folyósítására rendkívül kedvezőtlen időzítéssel döntően a válság miatti nagyarányú jenerősödést megelőzően került sor. Ennek megfelelően a jenhitelesek havi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés