Előfizetői tartalom

Vihar volt a bankrendszerben - az MNB lépett közbe

A külföldi befektetők hirtelen megváltozó piaci viselkedése 2010 végén átmenetileg jelentős likviditási feszültségeket okozott a hazai bankrendszer devizacsere piacán. Az év utolsó napjaiban a likviditási feszültségek enyhítése érdekében a Magyar Nemzeti Bank - az éppen ilyen célokra létrehozott egynapos FX-swap eszközén keresztül - jelentős méretű devizalikviditást nyújtott. Mivel a likviditási problémák kialakulását átmeneti tényező, a külföldi szereplők év végi mérlegeinek optimalizálása okozta, így 2010. december 31-ét követően a feszültség teljesen elmúlt.

Mi volt a mozgatórugó? 2010-ben, karácsony környékén a külföldi befektetők drasztikusan csökkenteni kezdték a kéthetes futamidejű, a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvény (röviden: MNB-kötvény) birtokukban lévő állományát - figyelt fel a Portfolio.hu a jegybank által múlt héten kiadott havi ábrakészlet egyik grafikonjára. Idén év elején azonban a bő 500...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés