Előfizetői tartalom

Vihar volt a bankrendszerben - az MNB lépett közbe

Weinhardt Attila
A külföldi befektetők hirtelen megváltozó piaci viselkedése 2010 végén átmenetileg jelentős likviditási feszültségeket okozott a hazai bankrendszer devizacsere piacán. Az év utolsó napjaiban a likviditási feszültségek enyhítése érdekében a Magyar Nemzeti Bank - az éppen ilyen célokra létrehozott egynapos FX-swap eszközén keresztül - jelentős méretű devizalikviditást nyújtott. Mivel a likviditási problémák kialakulását átmeneti tényező, a külföldi szereplők év végi mérlegeinek optimalizálása okozta, így 2010. december 31-ét követően a feszültség teljesen elmúlt.

Mi volt a mozgatórugó? 2010-ben, karácsony környékén a külföldi befektetők drasztikusan csökkenteni kezdték a kéthetes futamidejű, a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvény (röviden: MNB-kötvény) birtokukban lévő állományát - figyelt fel a Portfolio.hu a jegybank által múlt héten kiadott havi ábrakészlet egyik grafikonjára. Idén év elején azonban a bő 500...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái