Előfizetői tartalom

A bankoktól a fociig - Helyzetjelentés Kijevből

Miközben a lakosság a labdarúgó Európa-bajnokság lázában ég, a gazdaság alacsonyabb fokozatra kapcsolt Ukrajnában. A beruházási aktivitás alacsony, a GDP-növekedés lassul, a hitelezés pedig immár két éve nem mutat fellendülésre utaló jeleket. Kijevi látogatásunk során Pavel Cetkovsky, az Erste Group ukrán leánybankjának cseh vezérigazgatója elmondta: a bankok Ukrajnában is egy új üzleti modellre történő átállás lehetőségeit keresik, és elkerülhetetlen a 180 szereplőből álló szektor konszolidációja. Rövid távon persze az ukrán csapat nagy öregjének számító Sevcsenko fejesei befolyásolják a hangulatot észak-keleti szomszédunknál, a hétfői svédek elleni győzelem biztató kezdés volt.

Makrogazdasági környezet Az elmúlt hónapokban két fő pozitív tendenciának lehetünk szemtanúi az ukrán gazdaságban: egyrészt a mezőgazdasági árak esésének köszönhetően sikerült kellően alacsony, 4,5%-os szintre csökkenteni az inflációt (ez alacsonyabb, mint a jegybank által kitűzött 5%-os inflációs cél), ami ugyan EU-s szempontból magasnak tűnhet, ám abban az országban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés