Bank

Az év bankbotránya - Kérdések és válaszok az ügy hátteréről

Az év eddigi legnagyobb vihart kavaró, és várhatóan legtöbb kárt okozó botrányával állnak szemben ezekben a hetekben is a világ legnagyobb bankjai. A bankközi kamatlábak (elsősorban a LIBOR) manipulálásával olyan lavina indult el, amely szó szerint alapjaiban rengeti meg a pénzügyi szektort. Sok százmilliárd dolláros nagyságrendet képviselő pénzügyi termékek követték eddig referencia-kamatlábként a LIBOR alakulását. Cikkünkben hét kérdésre adott válasz segítségével mutatjuk be a botrány hátterét és az üggyel kapcsolatos dilemmákat.

1 2

Bár a LIBOR nem egy konkrét banki forrás költségét mutatja, mégis nagyobb köze van a banki források valós átlagköltségéhez, mint minden más mutatónak. Manipulálhatósága épp anakronisztikusságában (a nyolcvanas években vezették be) és esetlegességében rejlik, amit egyes nagybankok (eddig bizonyítottan csak a Barclays) saját érdekeikre használtak fel éveken keresztül. Az ügy következményei egyelőre kiszámíthatatlanok, azonban borítékolható, hogy újabb muníciót ad a botrány a bankszektor még erőteljesebb szabályozását sürgetők (köztük a kormányok) kezébe.
Alapok.
1. Mi a LIBOR?

A Londoni Bankközi Kamatláb (London Interbank Offered Rate) a londoni bankközi piac legjelentősebb bankjai által szolgáltatott adatok felhasználásával kiszámított átlagos kamatláb 1986 óta, amelyet napi rendszerességgel jelenleg tíz devizanemre és tizenöt lejáratra vonatkozóan tesznek közzé. E százötven darab adat azt mutatja meg, hogy az adott devizában, illetve az adott lejáratra szólóan elmondásuk szerint mekkora évesített, százalékban kifejezett kamatláb mellett jutnak fedezetlen forráshoz a bankok a bankközi piacon londoni idő szerint közvetlenül 11 óra előtt. A kamatláb nem egy konkrét banki forráselem mért költségét, hanem a bankok átlagos bankközi forráshoz jutási költségét hivatott jelezni. A LIBOR a rövid futamidejű, illetve változó kamatozású pénzügyi eszközök legjelentősebb referencia kamatlába, ezért rendkívül jelentős a szerepe ezek árazásában világszerte. A bankok lakossági ügyfelei leggyakrabban a hitelek referencia kamatlábaként találkoznak vele.

Az év bankbotránya - Kérdések és válaszok az ügy hátteréről
2. Kik állapítják meg?

Az adatokat szolgáltató (közreműködő, angolul contributor) bankok száma devizanemtől függően 6 és 18 között szóródik. Őket a független testületként működő Deviza- és Pénzpiaci Bizottság (FX&MM Committee) választja ki évente két alkalommal az erre a szerepre jelentkező (tehát nem csak a korábban már közreműködő, és nem csak a Londonban jelen lévő) bankok közül. A közreműködőket három alapvető szempont alapján választják ki: 1. piaci aktivitás, 2. hitelminősítés, 3. az érintett devizanemben tapasztalt szakértelem. A közreműködő bankok adatait a Thomson Reuters adatszolgáltató a Brit Bankárok Szövetsége (BBA) iránymutatásai szerint átlagolja. A LIBOR aktuális értékét minden nap londoni idő szerint röviddel 11 óra után közzéteszi, és elérhetővé teszi az egyes bankok által szolgáltatott egyedi adatokat is. A LIBOR devizanemei: ausztrál dollár, kanadai dollár, svájci frank, dán korona, euró, brit font, japán jen, új-zélandi dollár, svéd korona, amerikai dollár. Lejáratok: 1 nap; 1 és 2 hét; 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 hónap.

Az év bankbotránya - Kérdések és válaszok az ügy hátteréről
3. Hogyan számítják ki?

A LIBOR-hoz felhasznált adatok közlése során a közreműködő bankoknak a következő kérdésre kell választ adniuk: "Milyen kamatláb mellett tudnál forrást igénybe venni, amennyiben ezt bankközi ajánlat kérésével és elfogadásával tennéd meg indokolható piaci méretben közvetlenül 11 óra előtt?" A Thomson Reutershez devizanemenként és lejáratonként megtisztítja az adatokat a szélsőértékektől (pl. csak a "középső" 50%-ot veszi figyelembe, lásd az alábbi táblázatot). A középső érték(ek)től jelentősen eltérő adatok így nem befolyásolják a LIBOR nagyságát, mértékét a közreműködő bankok egyedileg csak nagyon korlátozott mértékben képesek manipulálni.

Az év bankbotránya - Kérdések és válaszok az ügy hátteréről
Ez a cikk folytatódik
1 2
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock