Bank

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen

Évek óta kongatják a vészharangot a magyar életbiztosítási piacon, de talán most a leghangosabban. A pesszimista vélemények szerint túl alacsony az ügyfelek kockázattudatossága, ezért a kockázati védelmet jelentő hagyományos termékek helyett továbbra is csak a befektetési jellegű (unit-linked) termékek adhatók el. De csak elvben, a piac korábbi motorjának számító unit-linked termékek felett ugyanis eljárt az idő, helyüket egyre inkább más befektetési termékek foglalják el, a biztosítók kárára - mondják. Utánajártunk, a piaci trendek indokolják-e ezt a borúlátást, és kiderült:

- soha (legalábbis a rendszerváltás óta) nem vontak ki az ügyfelek az életbiztosításokból annyi pénzt, mint 2012 első felében,
- az új szerzések 16%-kal visszaestek a tavalyi év első feléhez képest, a biztosítói kifizetések viszont 21%-kal nőttek,
- az életbiztosítási piac díjbevétele reálértéken idén elmaradhat még a 2005-ös szinttől is,
- 2006 végéhez képest 574 ezer szerződés "tűnt el" a piacról, és a visszaesés folyamatos.

Az életbiztosítási piac további (kevésbé mérhető) válságjelei csak ráerősítenek erre, aminek egyik legutóbbi példája a Brokernet "szétválása". Baljóslatú tény, hogy a Brokerneten kívüli életbiztosítási piac - úgy tudjuk - az elmúlt évtizedben semmifajta növekedést nem produkált. Az életbiztosítási piac visszafordíthatatlan hanyatlásáról viszont talán még korai beszélni.

1 2

A témával részletesebben is foglalkozik a Portfolio.hu 2012. október 30-án megrendezésre kerülő Öngondoskodás 2012 konferenciája. A bankok, biztosítók, alapkezelők és pénztárak részvételével zajló konferencián a hosszú távú megtakarítások piacának aktuális folyamatait tekintjük át.

A cikkünkben szereplő adatok a Portfolio.hu birtokába jutott, illetve a MABISZ, az MNB és a PSZÁF által közzétett (bizonyos esetekben kis mértékben korrigált) statisztikákból származnak. 1. Új szerzések, 2. díjbevételek, 3. kezelt vagyon, 4. szerződésszám és 5. penetráció alapján vizsgáljuk meg életbiztosítási piacunk helyzetét.
Új szerzések, díjbevétel, kezelt vagyon.
Új szerzések

"Az életbiztosításokat el kell adni" - szól a piac örök igazsága, ezért is övezi élénk figyelem mindig az értékesítés sikerét. Az új szerzéseket mutató ábránk szerint az idei második negyedévben olyan kevés életbiztosítást tudtak csak eladni a biztosítók, mint 2009-ben, a válság legnehezebb időszakában. Nem kifejezetten a végtörlesztés a ludas: a 13,8 milliárd forintnyi (állománydíjú) második negyedéves új értékesítés 25%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, holott ekkor már nem érvényesült közvetlenül a végtörlesztés egyszeri hatása. Összességében az első félévi 32,5 milliárd forintnyi új szerzés 16%-os visszaesést jelent 2011 első feléhez képest.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
Az életbiztosítási piac zsugorodása nem egyöntetű: a hagyományos (legalábbis nem unit-linked) termékek negyedéves értékesítése a bázishoz képest 40%-kal nőtt, ezek a termékek azonban még mindig a kisebbik részét adják a piacnak. Az utóbbi két negyedév értékesítési teljesítménye már elmaradt a megelőzőtől, holott a piac elvileg egyre inkább a kockázati termékekre épít, már csak a gender-direktíva (nők számára kedvezőtlen) bevezetése előtti időszakot kihasználandó is. Ráadásul úgy tudjuk, a nem unit-linked termékek legutóbbi átmeneti növekedését csak egyetlen biztosító egyetlen terméke okozta.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
A korábban a piac motorjának számító unit-linked biztosítások értékesítése azonban egyetlen negyedévet leszámítva immár másfél éve esik, és az idei második negyedév 39%-kal kevesebb új szerzést hozott az egy évvel korábbinál. 2009 legnehezebb időszakától eltekintve sokéves mélypontról beszélhetünk. Igaz, az elmúlt 12 hónap értékesítése alapján még (?) nem ért a piac 2009-es mélypontjára. Reálértéken persze még egy nominális stagnálás/enyhe növekedés is visszaesésnek számít, ahogy alább látni fogjuk.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
Csak egy példa a sok közül az értékesítésben tapasztalható visszaesésre a CIG Pannóniáé. A tőzsdei gyorsjelentései miatt behatóbban is vizsgálható biztosító értékesítési számai az elmúlt években az elsők közé repítették az új szerzésben a magyar piacon. Részesedése azonban az utóbbi időben csökkenő trendet mutat, ami egyúttal az értékesítésben piacvezető Brokernet értékesítési teljesítményének visszaesésére is enged következtetni. A Brokernet gyengélkedése (az egyik alapító tulajdonos kiválása és cégalapítása) még inkább visszavetheti az amúgy is piacvesztéssel küzdő tőzsdei biztosító unit-linked piacon mutatott teljesítményét is.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
Díjbevételek

Az életbiztosítási piac díjbevételeit (vagyis a korábban és újonnan kötött életbiztosításokból beáramló pénzt együttesen) mutató statisztikák is jól jelzik a visszaesést. A második negyedévben 19%-kal kevesebb ügyfélpénz folyt be a biztosítókhoz, mint egy évvel korábban, és 2005 óta (nominálisan!) a legrosszabb második negyedévről beszélhetünk.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
A piac persze kitett az egyszeri díjas életbiztosítások volatilitásának is (különösen a bankbiztosítók kampányai mozgatják), látható azonban, hogy a rendszeres díjas termékek növekedése is kifulladt.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
Bár a unit-linked életbiztosításokra szokás úgy tekinteni, mint a biztosítási szakma "devizahiteleire", ez mégsem állja meg a helyét, hiszen a termékekre továbbra is van igény. Különösen a rendszeres díjas életbiztosításoktól nehezen válnak meg az ügyfelek, és ez nem is lenne részükről racionális döntés, hiszen e biztosítások visszavásárlási értéke általában (az élettartam végét leszámítva) elmarad a befektetett tőke nagyságától, vagyis a hozam negatív. Így a válságot inkább az egyszeri, mint a rendszeres díjas életbiztosítások díjbevétele érezte meg. Ettől azonban még a rendszeres díjas termékeken is nagy a nyomás: esetleges visszavásárlásuk vagy törlésük/díjmentesítésük mellett magas az élettartamuk végére érő életbiztosítások aránya. Ezek jó részét pedig nem kötik újra az ügyfelek.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
A fentiek miatt a biztosítók reálértéken is egyre kisebb díjbevételre (vagyis "beáramló vagyonra") tesznek szert. A Portfolio.hu első féléves statisztika alapján készített becslése szerint a 2012-es díjbevétel szintje reálértéken (inflációval korrigálva) a 2004-es és 2005-ös szint körül alakulhat. Mivel hét-nyolc éve még az egyszeri díjas termékek kevesebb díjbevételt hoztak, az azóta bekövetkezett visszaesés a rendszeres díjas termékek miatt történt.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
A biztosítási szakemberek megosztottak abban, hosszú- vagy rövid távú visszaesésről van-e szó. Az optimistább vélemény szerint mindössze a gazdasági ciklus áll a háttérben. Nagyon erős a korreláció a GDP-növekedés és megtakarítási piac teljesítménye között, a negatív makrogazdasági hatások a biztosítási piacon általában 6-8 hónapos csúszással jelentkeznek. Az ING Biztosító által jósolt mérsékelt gazdasági növekedés jövőre ezért azt jelentheti, hogy az életbiztosítási piac is fokozatosan magához tér - nyilatkozta a múlt héten Cornelia Coman, a piacvezető ING Biztosító vezérigazgatója.

Kezelt vagyon

Különösen a többi befektetési formával való összehasonlítás végett érdekes az életbiztosításokban meglévő lakossági vagyon (díjtartalék) alakulásának vizsgálata is. Megállapítható ezáltal az is, tényleg mindössze a gazdasági ciklus negatív ágának hatása érvényesül-e a megtakarítások piacán.

A legfeltűnőbb adat, hogy az idei második negyedévben az életbiztosítási tranzakciók 22,7 milliárd forintnyi díjtartalék-csökkenést okoztak, vagyis ennyivel több életbiztosítás került visszavásárlásra, mint amennyi díjat befizettek az ügyfelek. Ekkora mínuszra 1989 óta (mióta egyáltalán az MNB adatai rendelkezésre állnak) nem volt példa. 2008-hoz hasonlóan ráadásul az elmúlt hat negyedévből négyszer átértékelődési veszteség is sújtotta az állományt.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
Az életbiztosítási díjtartalékok állománya 2010 végén érte el csúcspontját (1667 milliárd forint), 2011 júniusa végére azonban már 5,9%-kal csökkent ehhez képest. A tranzakciókból fakadó csökkenés az elmúlt 12 hónapban több mint 50 milliárd forintos volt. Az újonnan kötött életbiztosítások nem tudják tartani a lépést a kifutó állományokkal, amit csak súlyosbít időnként a "fejnehéz" jutalékokból élő biztosításközvetítők egy része által folytatott (a piacon sokat emlegetett) gyakorlat, nevezetesen az életbiztosítások egyik biztosítótól a másihoz történő átkötése, ami inkább csökkenti, mint gyarapítja a teljes piac által kezelt vagyont.

Önkritikus hangot üt meg blogjában az ING Biztosító korábbi elnök-vezérigazgatója, Kovács Zsolt, aki egyenesen így fogalmaz: "A biztosítók a hosszú távú megtakarítási piac legjelentősebb szereplői közé tartoznak: elsősorban a rendszeres kisösszegű megtakarítások összegyűjtésére kínálnak megfelelő alternatívát. Amint azonban a romló díjbevételi statisztikák mutatják, ez az alternatíva egyre kevésbé csábító."

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
Az életbiztosítások és más megtakarítási formák összehasonlítása érdekes eredményt mutat. Nemcsak abszolút, de relatív értelemben is visszaszorulóban vannak az életbiztosítások a háztartások pénzügyi eszközein belül, ami arra enged következtetni, hogy nem egyszerűen a gazdasági ciklus természetes velejárójáról beszélünk. A másfél éve tartó trend alapján a 6,2%-ról 5,8%-ra esett az életbiztosítások aránya, vagyis a sok esetben "versenytársként" működő egyéb megtakarítási, befektetési formák (többek között a rendszeres megtakarítást jelentő banki termékek) fokozatosan teret nyernek velük szemben.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen


Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
2012 első fele 2011 után immár a második olyan időszak, amikor a biztosítások az általunk vizsgált megtakarítási csoportok között (tranzakciós alapon) a legnagyobb esést szenvedik el. 2011-ben 1,7%-kal, 2012 első felében viszont már 2,3%-kal esett az életbiztosítási díjtartalékok állománya csak a tranzakciók miatt.

Az életbiztosítás halála? - A rendszerváltás óta nem volt ilyen
Összehasonlításképp: a nem részvény értékpapírok már harmadik éve 5% feletti mértékben nőnek, és a betétek is jobban szerepelnek, holott a végtörlesztés elvileg a legkevésbé likviddé tehető megtakarításokat (lásd életbiztosítások) kevésbé érintette (vagyis emiatt az életbiztosítások arányának nőnie kellett volna).
Ez a cikk folytatódik
1 2
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brit ház ingatlan_getty