FONTOS Váratlan fordulat: Magyarország legnagyobb Aldi-üzlete nyílik Budán
 
Előfizetői tartalom

Ki menti meg a bankokat, ha kell? (Interjú)

Megnyugtató ma az európai bankok tőke- és likviditási helyzete, az eszközminőséggel kapcsolatos aggodalmak azonban fennmaradtak - nyilatkozta Budapesten járva Farkas Ádám, a londoni központú Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) főigazgatója. Jelenleg előkészítés alatt áll az európai bankunió első nagy lépésének, az egységes bankfelügyeletnek a felállítása, amelyet két másik lépcső: a bankszanálási mechanizmus kialakítása és esetlegesen a betétbiztosítási rendszerek reformja követ majd. Magyarországnak még van ideje arra, hogy eldöntse, miként vesz részt a bankunióban, a nagyobb bankok azonban nem "pihenhetnek", rájuk idén is összeurópai stresszteszt vár.

Portfolio.hu: Az utóbbi hónapokban jelentősen enyhült a bankszektorral kapcsolatos piaci feszültség. Indokolja az európai bankszektor fundamentális helyzete ezt a relatív nyugodtságot? Farkas Ádám: 2012 első felében az Európai Bankfelügyeleti Hatóság szigorú tőkekövetelményei (9%-os core Tier 1 tőke előírása) hatására megnyugtató módon erősödött a bankok tőkehelyzete...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés