FONTOS Évente a GDP 5 százalékát tünteti el a pénzmosás, jön az uniós keménykedés
 
Előfizetői tartalom

Elveszik a betéteket - Hogyan jutott ide Ciprus?

Ciprus gazdasága a görög válság nyomán megrendült bankrendszere, a turizmus visszaesése és az ingatlanpiacon jelentkező problémák miatt másfél éve recesszióban van. Az unióval és az IMF-el való megegyezés egy kisegítő csomagról már nem tűrt halasztást, ugyanis lassan elfogy az Oroszországtól korábban kapott kölcsön, a költségvetés állapota pedig egyre rosszabb. A kialakult helyzetben a betétesek körülbelül 6 milliárd euróval járulnak hozzá a gazdaság rendbe tételéhez. Ez Európában példátlan lépés, ami miatt az euróövezet periféria országainak betétesei is nyugtalanok lehetnek a betéteik miatt. Arról még nem lehet tudni, hogy a megtakarítási és értékpapírszámlákra is vonatkozik-e a betétek megadóztatása. Mindenesetre Ciprus már nem lesz adóparadicsom: bevezetik a kamatadót és megemlik a társasági adót is, a korábbi hírekkel ellentétben 2,5 százalékpontos emelés várható utóbbinál.

Legfontosabb aktualitások - Kb. 17 milliárd euróra szorul a ciprusi állam - Ebből 10 milliárdot a trojka, 6 milliárdot a betétek megsarcolása adhat - A betétek tőkeösszegét 3, 10, 15 százalékos egyszeri illetékkel sújtanák - 20-25 százalékos kamatadót vezetnének be - A társasági adót 10-ről 12,5 százalékra emelnék - A betéteseket bankrészvényekkel kompenzálnák...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés