Előfizetői tartalom

Most lebuktak a magyar bankok - Árulkodnak a friss számok

Palkó István
Az egy évvel korábbinak több mint duplájára rúgó, 73 milliárd forintos adózott nyereséget értek el az első negyedévben a hazai részvénytársasági hitelintézetek. Gyorsan reagáltak a tranzakciós illeték bevezetésére: bár nem tudjuk, pontosan mennyit fizettek be ezen a címen a költségvetésbe, szépen hárítottak át belőle - példátlan mértékben (+19 milliárd) nőtt a jutalékeredményük, és ezen belül a pénzforgalmi szolgáltatásból származó bevételük (+11 milliárd). A banki eredmény javulásához a forrásköltségek csökkenése és egyes vállalati céltartalékok felszabadulása mellett a bankok takarékoskodása is hozzájárult. A külföldi forráskivonás eközben jelentősen lelassult, a vállalati betétek pedig 6%-kal növekedtek egy év alatt.

Egyenlőtlenül eloszló 73 milliárdos profit 2013 első negyedévében a körülményekhez (bankadó, tranzakciós illeték, biztosítási adó stb.) képest jól teljesített a magyar pénzügyi szektor, hiszen minden jelentősebb szegmens nyereséget ért el. A részvénytársasági hitelintézetek és a fióktelepek eredménye javult, a takarékszövetkezeteké és a biztosítóké viszont...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái