Előfizetői tartalom

Így hárították át a bankok a tranzakciós illetéket

A bankok a háztartásokra 80-90, a vállalatokra 90-95 százalékban hárították át a tranzakciós illetéket az MNB kedden kiadott tanulmánya szerint. Jó hír, hogy a pénzintézetek mindezt az elektronikus csatornák készpénzzel szembeni előnyben részesítésével tették. A bankok arról panaszkodnak, hogy a legnagyobb ügyfeleik a deviza tranzakcióikat egyre többen külföldre helyezik át az illeték bevezetése miatt. Az MNB szerint ez még nem látszik a számokon, szerintük az illeték hatásait hosszabb távon érdemes vizsgálni. Elemzésünkben megvizsgáltuk a már rendelkezésre álló tranzakciós adatokat.

Ennyi folyt be eddig az illetékből 2013-ban került bevezetésre a pénzügyi tranzakciós illeték, amelyből az elmúlt három hónap adatai alapján 38,8 milliárd folyt be összesen. Ez az egész évre előirányzott 301 milliárd forintos bevétel 12,9%-a. Az időarányos tervek szerint április végéig 82 milliárd forintnyi bevételnek kellett volna teljesülnie. Az illeték az elektronikus...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés