Előfizetői tartalom

Tudatos hitelszűkét idéz elő Kína

MTI
|
Portfolio
A kínai pénzügyi rendszer megfelelő likviditással rendelkezik, a bankközi kamatok múlt heti emelkedését előidéző hitelbefagyasztással a jegybank a széles körben elterjedt "árnyékfinanszírozás" visszaszorítására adott jelzést. Az eset előzménye, hogy az elmúlt napokban a bankközi piacon likviditáshiányos helyzet alakult ki, amit a jegybank ezúttal nem volt hajlandó enyhíteni. Már akkor több megfigyelő úgy értelmezte a helyzetet, hogy a kínai vezetés monetáris politikai lépése üzenet: Kína elszánta magát az árnyékbankrendszer sok aggodalmat okozó hitelexpanziójának leállítására. A leállítás ugyanakkor szintén sok veszedelmet hordoz magában.

A kínai jegybank (PBoC) az elmúlt hét utolsó napjaiban az "informális" hitelezési gyakorlat megfékezése érdekében fogta vissza a kereskedelmi bankok mértéktelen készpénzigényének kielégítését, ami a bankközi kamatok soha nem látott mértékű emelkedését vonta maga után - idézi a Reuters hírügynökség a kínai állami Hszinhua (Xinhua) hírügynökség kommentárját.Kapcsolódó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés