Előfizetői tartalom

Robban a szuperolcsó lakáshitel - De hol az új szocpol?

Havonta több ezer forintot takaríthatnak meg azok, akik a piaci kamatozású lakáshitelek helyett az államilag támogatott hitelek felvétele mellett döntenek. Lassan egy éve elérhetők ezek a hitelváltozatok, és a feltételek is viszonylag lazák, ennek ellenére a lakáshitel-felvevők mintegy harmada választotta csak őket a tavasz folyamán. Az állampapírok hozamcsökkenésének köszönhetően azonban egyre olcsóbbak e kölcsönök (kamatuk immár alig 6%), és ennél olcsóbbak már nem nagyon lesznek, így a nyár a kamattámogatott lakáshitelek fellendülését hozhatja. Az igazán nagy növekedéshez viszont szükség volna a félszocpol bevezetésére vagy a szocpol feltételeinek lazítására is. Ennek minisztériumi tervezetéről elsőként a Portfolio.hu számolt be még márciusban, úgy tűnik azonban, megvárja a kormány a választások előtti hónapokat a lépéssel. A bankoknak és a hitelfelvevőknek sem jó ez: sokan emiatt várnak a lakásvásárlással és a hitelfelvétellel.

Mit mutatnak az adatok?. A 2009-es, ma is elérhető kamattámogatással ellentétben használt lakások megvásárlására is igénybe vehető a tavaly bevezetett állami kamattámogatási program. A kamattámogatási periódus ugyan nem 20, hanem csak 5 évig tart, de egy év eleji jogszabályváltozásnak köszönhetően már 20 millió forintnál alig olcsóbb lakásokra is igénybe vehető. A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés