Bank

Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?

Úgy tűnik, hogy a kormány minden erejével azon van, hogy valamilyen formában megmentse a dunaújvárosi vasműt. Ezzel azonban egyúttal az eladó fél kerül előnyösebb pozícióba, az orosz tulajdonosok diktálhatják a feltételeket. Távolról sem biztos még ugyanakkor, hogy a tulajdonos megválik a Dunaferrtől, több szempont miatt is rendkívül értékes számára a magyar gyár. Tóth László korábbi vezérigazgató ennek kapcsán úgy véli, hogy a vasmű vesztesége csak játék a számokkal. Éppen ezért egy kompromisszumos megállapodás lenne célszerű és nem is kell olyan messzire menni Európában, hogy ilyet találjunk. Közben viszont az idő sürget, mivel az 1-es kohó felújítása várhatóan tovább húzódik, ami csak fokozza a bizonytalanságot a gyár újabb 3-4 ezer munkavállalója körül.

Alábbi cikkünkben bemutatjuk, hogy a felek milyen pozícióból vágnak neki a tárgyalásoknak és milyen kimenetelek lehetségesek.
Zsákutcában a politika

Többszereplős "játékba" csöppent bele a kormány. A mostani felvonásban megmentőként (vásárlóként és adósságátvállalóként) jelent meg a dunaújvárosi vasműt működtető ukrán ISD, az orosz tulajdonos Vnyesekonombank és a város vezetése mellett. A történet megértését nehezíti, hogy csak a magyar állam szándékait ismerjük, a visszavásárlással ugyanis végső soron a munkahelyek megmentése a célja. Az 1500 fős elbocsátás bejelentése után a kormány kényszerhelyzetbe került, mindenképpen lépnie kellett. Felismerte ugyanis, hogy itt már nemcsak munkahelyek elvesztéséről van szó, hanem az egész város és térség jövőjéről. A társaság ugyanis a környék legnagyobb foglalkoztatója és a város legnagyobb adófizetője.

Igaz, a kormány stratégiáját is nehéz követni. A legutolsó hírek szerint az állam a vasmű 150 milliárd forintos adósságállományát venné át, cserébe tulajdont szerezne a cégben (az sem kizárt, hogy egy csomag részeként állapodnak meg az orosz féllel a Dunaferr-ről). A Dunaferr (nem konszolidált) 2012-es beszámolója szerint az év végén fennálló összes tartozás 193 milliárd forint volt, ebből a kapcsolt vállalkozásokkal szembeni tartozásokat levonva adódik 130 milliárd forintos adósság. Az adósság átvállalása nem jelenti azt, hogy az állam ekkora összeget bele is tesz a cégbe, a jövőben is a társaságnak kell kitermelnie ezt az adósságot.

Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?
Eladja az orosz tulajdonos?

Az ukrán ISD acélipari holdingot tulajdonló orosz (gyakran orosz állami fejlesztési banknak nevezett) Vnyesekonombank legújabb szándékai azonban egyelőre nem ismertek. Annyit lehet tudni, hogy a társaság nyitott a kormánnyal való tárgyalásra, és már szeptemberben megkezdődnek a Dunaferr cégvezetője, Jevgenyij Tankhilevics és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közötti tárgyalások. Elöljáróban azonban sokat elárul az egyeztetésekre nézve, hogy (1) a cégvezető egyértelműen üzent: nem ajánlja az orosz tulajdonosnak a Dunaferr eladását, valamint (2) az oroszok áprilisban elég határozottan megmondták (Szijjártó Péter államtitkár moszkvai látogatása alkalmával): nem áll szándékukban megválni a Dunaferrtől.

Mindezek fényében felmerül a kérdés, hogy az orosz tulajdonos miért ragaszkodik ennyire a dunaújvárosi acélgyárhoz, miután az első évek jelentős profitja 2009 óta jókora mínuszba fordult át. A 2004-2008 közötti években összesen 102 milliárdos nyereséget könyvelhetett el a cég, 2009-2012 között viszont már 90 milliárdos veszteséget volt kénytelen elszenvedni.

Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?

Tóth László, a dunaújvárosi vasmű 2001-2002 közötti vezérigazgatója felhívta a figyelmünket egy fontos szempontra. Úgy véli, hogy a 2004-es privatizáláskor tulajdonossá vált ukrán ISD csoportnak nagy szüksége volt a dunaújvárosi gyárra. Az általuk legyártott acélt ugyanis itt tudják lehengerelni, így termékeiket jobban tudják értékesíteni. Ezért nem gondolja, hogy az ukrán cég megengedheti magának, hogy egy ilyen meleghengerművet és hideghengerművet kiengedjen a kezéből. Ha ugyanis megválna a magyar hengerművektől, akkor az ukrán acél is kiesne az uniós piacokról, az ISD csoport pedig nem lenne "félig uniós" vállalat. Ez hatalmas érvágást jelentene az ukrán anyacégnek.

Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?

A volt vezérigazgató azt is megjegyezte, hogy ha nincs eladó akkor csak nézelődni lehet a piacon. Meglátása szerint az is elképzelhető, hogy olyan magas eladási árat mond az orosz tulajdonos, amelyet a magyar állam képtelen lesz teljesíteni.

Itt van a kutya elásva?

Dunaújváros polgármestere, Cserna Gábor a Dunaferr veszteségével kapcsolatban minap azt nyilatkozta, hogy ezt csak a társaság menedzsmentje állítja. Úgy vélekedett, hogy a vasműnél ki nem mutatott nyereség rejlik. Tóth László is azon a véleményen van, hogy a társaság valószínűleg csak a számok szintjén veszteséges. A valóság az, hogy ez játék a számokkal - vélekedett az egykori vezérigazgató. Az ukrán anyacégtől magas áron, óriási mennyiségben importált buga torzítja a helyzet valós megítélését. A dunaújvárosi gyár vesztesége akkora, amennyit a kinti tulajdonosok ki akarnak mutatni. A veszteség lényegében az importbuga árától függ - mutatott rá.

Ismeri ezeket a feltételezéseket az ukrán anyacég is. Oleg Mkrtchan, az ISD Korporáció vezérigazgatója ugyanis az 1500 fős elbocsátásról szóló levelében tévhitnek nevezte, hogy a Dunaferr veszteségességének fő oka az ukrán anyavállalat Dunaújvárosba importált bugájának bővülő aránya.

Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?

A vasmű számaiban is tetten érhető az ukrán anyacégtől érkező buga költsége. A 2012-es évről csak az ISD Dunaferr Zrt. számait ismerjük az elérhető beszámolóból (konszolidált beszámolóját még nem tette közzé a társaságcsoport), ezek szerint a szállítói tartozások a tavalyi év végén 79,8 milliárd forintra rúgtak. A nyilvános beszámoló szöveges része kitér arra, hogy "a szállítókkal szembeni kötelezettségek 22,5 milliárd forintos emelkedése elsősorban a gyártáshoz szükséges acél buga, mint alapanyag beszerzés jelentős növekedéséből adódik". Tavaly csak az ISD Dunaferr Zrt.-nél az anyagköltségek a teljes működési költség 76%-ára rúgtak.

Ha hosszabb távon a társaságcsoport konszolidált adatait vizsgáljuk (ezek az adatok egyelőre csak 2011-ig állnak rendelkezésre), akkor jól látható tendencia bontakozik ki előttünk: 2009 és 2011 között közel megduplázódtak, 125 milliárd forintról 230 milliárd forintra növekedtek az anyagköltségek.

Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?


Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?

Az ISD Dunaferr vezetése mindezek kapcsán hangsúlyozza, hogy önállóan, a tulajdonosi segítség nélkül nem tudna működni a dunaújvárosi gyár. A legutóbbi kimutatás szerint 2012 áprilisa és 2013 márciusa közötti egy évben az ukrán ISD-hez tartozó RGMK 399 millió dollárnyi bugát számlázott ki a dunaújvárosi gyár irányába, melyből a társaság 248 millió dollárt rendezett, 151 millió dollárra pedig fizetési haladékot kapott.

Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?

Ez még csak a kezdet?

Tóth László volt vezérigazgató szerint a most bejelentett 1500 fős létszámleépítés nem kompenzálja a tulajdonos által közölt 2012-es közel 30 milliárd forintos veszteséget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a dunaújvárosi vasmű a legutóbbi tulajdonosi levél szerint 1 kohóval fog működni a racionalizálási terv keretében, ami szintén kevesebb ember foglalkoztatásával jár.

A cégvezetés még januárban állította le az 1-es számú kohót, csak a 2-es számú kohó működik azóta (lényegében itt zajlik a folyékony fázis, vagyis a nyersvasgyártás). Az 1-es számú kohó felújítása és így az egész folyékony fázis jövője fél éven keresztül bizonytalan volt. A cég vezetése júniusban törte meg a csendet, amikor bejelentette, hogy elindul a kohó felújítása. Ezt követően augusztusban Jevgenyij Tankhilevics azt a tájékoztatást adta az érdekképviseleteknek, hogy november végén már működni fog az 1-es számú kohó. A cégvezető minapi interjújában azonban elismerte, hogy "az 1-es kohó felújítása 2014 első negyedévében fejeződik be". Vagyis a kohó felújítása tovább csúszik, ami csak még tovább növeli a bizonytalanságot a folyékony fázis jövőjét illetően. A helyzet azért is aggasztó, mivel ezen a területen 3-4 ezer ember érintett a társaságnál.

Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?
Kép forrása: Dunaferr.hu
Külföldi minták
Az adósságátvállalásban, illetve megvásárlásban gondolkodó magyar kormánynak más lehetőségei is lehetnek. Dunaújvárostól 350 kilométerre ugyanis megtalálták a megoldást: a szlovák kormány megállapodásra jutott az amerikai US Steel acélóriással, hogy a következő 5 évben nem adják el a kassai gyárat és szinten tartja az alkalmazotti létszámot. A személyesen Amerikába látogató Robert Fico kormányfő cserébe az eneriga- és környezetvédelmi költségek csökkentését ajánlotta a cégnek. Konkrétan a termelés során képződött gázokat megújuló energiaként veszik figyelembe (ehhez modernizálásra van szükség a cégnél, amit szintén uniós forrásból valósítanának meg), mivel hasznosítják, ezért pedig állami támogatást kap a társaság (becslések szerint 14 millió eurót). Ez pedig egy olyan megoldás, amit az Európai Unió is elfogad és nem minősíti tiltott állami támogatásnak.

A Dunaferr egykori vezérigazgatója szerint az európai acélipar válsága közepette is vannak olyan cégek, amelyek jól teljesítenek. Példaként az osztrák linzi központtal működő voestalpine-t említette. A dunaújvárosi gyárral összevetni csalóka lenne, hiszen távolról sem ugyanaz a méret a két cég, az osztrák acélgyártót inkább az ukrán ISD csoporttal lehetne összevetni méretében. A világ acélgyártó vállalatainak 2012-es rangsorában egymástól nem túl messze helyezkednek el: az ISD a 33. a maga 8,5 millió tonna mennyiségével, míg a voestalpine a 38. helyen állt 7,5 millió tonnás termelésével.


Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?

A voestalpine 50 országban jelenlévő 500 vállalati érdekeltségével és 46 ezer munkavállalójával is jól láthatóan nem a Dunaferr mérete. Az európai acélipar nehézségei ellenére kiváló számokat produkál (11,5 milliárd eurós árbevétele eléri a válság előtti, 2008-as szintet, és eközben csoportszinten 1,44 milliárd eurós EBITDA-t termelt), melyben nagy szerepet játszik, hogy nemcsak földrajzilag diverzifikált árbevétele, hanem a vevői oldalon lévő iparágak tekintetében is. A társaság az acélgyártás mellett másik három meghatározó alszegmensben (speciális acélgyártó divízió, minőségi acélfeldolgozás, acélmegmunkálás) is érdekelt, ezzel pedig meglehetősen széles palettát tud felmutatni az érdeklődőknek.


Lépéskényszerben Vargáék - Mi a megoldás a Dunaferr-ügyben?


Konklúzió

A jelenlegi helyzetben a fentiek alapján azt kell mondanunk: nemcsak, hogy az orosz tulajdonosok térfelén pattog a labda, hanem versenyelőnyben is vannak a kormánnyal szemben. A magyar állam ugyanis kényszerhelyzetben van, mivel mindenáron el akarja kerülni a hatalmas létszámleépítést, főleg a 2014-es választások felé közeledve. Az is világosan kiolvasható az eddigi fejleményekből, hogy a tulajdonosok nem válnak meg könnyedén a dunaújvárosi gyártól, ami még inkább kiszolgáltatottá teszi a magyar kormányt a tárgyalásokon. Azt is látni kell, hogy bár leginkább az anyagköltségek emelkedése járul hozzá a veszteségtermeléshez, az ésszerű racionalizálás és a létszámleépítés elkerülhetetlen. Mértéktartó leépítéssel ugyanakkor kezelhetőbbé válnak a folyamatok a cégnél. Ezt a kormánynak is szem előtt kell tartania, ha később tulajdonossá válik. Van lehetősége a kompromisszumos megoldásra is, amit a kassai gyár esetében láthatunk.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
török jegybank, getty