Bank

Tömegével indulhatnak perek bankok ellen a kamatmanipuláció miatt

Portfolio
A brit Barclays és a német Deutsche Bank is alulmaradt pénteken az egyik brit bíróságon a londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulációjában játszott szerepe miatt. Ezzel zöld jelzést kaptak azon ügyfelek, akik a Liboron alapuló termékek "félreértékesítése" miatt kártérítést kérhetnek a bankoktól - írja a Reuters.
Egy brit bíróság úgy döntött, hogy a Barclays és a Deutsche Bank szerepe is jelentős volt a Libor globális manipulációjában az egyes, ellenük forduló ügyfelek esetében. A bírósági eljárásra sokan egyfajta tesztként tekintettek, az ügyfelek számára kedvező döntés esetén ugyanis tömeges perek indulhatnak a bankok ellen, mondván: a Libor manipulációja hátrányos helyzetbe hozhatta a referencia-kamatlábra épülő pénzügyi termékek és szolgáltatások igénybe vevőit.

A Libor közel 300 ezer milliárd dollárnyi pénzügyi szerződés árazásában mérvadó benchmark, ezért felmérhetetlenül sok ügyfél foghatja perbe a manipulációban részt vevő bankokat. Több kereset érkezett már a bankok ellen: a Barclayst például 70 millió fontra perli a Guardian Care Homes nevű brit szervezet, a Deusche Bank a Unitech ingatlancéggel áll perben 161 millió dollárnyi összeg ügyében.

A bankok érvelése szerint azonban az említett ügyfelek peres követelése nem a Libor manipulációjából származott, a botrányt csak felhasználták arra, hogy bizonyítsák követelésük jogosságát a bíróságon. Az ügyfelek számára kedvező ítéletet a brit és a német bank is ellenérzéssel fogadta, és további jogi lépéseket terveznek.
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
okostelefon kézben pénzügyek