Előfizetői tartalom

Fordulat a magyar bankszektorban?

Az elmúlt évek legkisebb, 13 milliárd forintos nyereségét érték el a harmadik negyedévben a hazai részvénytársasági hitelintézetek. Már annak is örülhet a bankszektor, hogy az előző negyedévvel ellentétben ezúttal nem lett veszteséges. Annak viszont kevésbé, hogy az egyes bankok között továbbra is óriási eltérések mutatkoznak. A jegybank politikája erőteljesen csökkentette a kamatbevételeket, ezt azonban nagyjából kompenzálta a kamatköltségek még nagyobb visszaesése. A bankok hitelportfóliója tovább romlott (a teljes NPL-ráta 14,5%), és a hiteleken elszenvedett értékvesztés is növekedett az egy évvel korábbihoz képest. A tőkeáttétel-csökkentés (deleveraging) viszont mintha megtorpant volna, kérdés, vajon ez már a fordulat első jele-e.

Kapcsolódó cikkünk2013.11.22Itt a friss adat: megint nyereséges a bankszektorA lényeg A részvénytársasági hitelintézetek 13 milliárd forintos adózott eredményt értek el a harmadik negyedévben az előző negyedévi 49,7 milliárdos veszteség után. A szövetkezetek nyeresége eltűnt, a fióktelepeké romlott, a biztosítóké javult.A bankok döntő részét kitevő részvénytársasági...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés