Előfizetői tartalom

Itt az újabb világméretű botrány - Mit manipulálnak még?

Turzó Ádám Pál
A Libor, a devizaárfolyamok és a jelzálogpiaci manipulációk után egy újabb világméretű pénzügyi botrány rengetheti meg a pénzintézeteket: a jelek szerint manipulálhatják az arany árfolyamát is. A londoni fixing benchmarkok az arany derivatív pénzügyi termékeinek árazásában számítanak viszonyítási alapnak, ezeket manipulálhatták a piacokon. Az egyik brit pénzügyi felügyelet, az FCA, és az amerikai határidős piaci felügyelet is vizsgálódik az ügyben. A piacmozgató amerikai makroadatok idő előtti kiszivárgására utaló jelek is meglátszanak a grafikonokon, az FBI erről készített jelentése is meglepő eredményekkel záródott. Sőt, a fontos adatokat a New York Post szerint már a kormányzati hivatalokban, a közzétételük előtt is meghamisítják.

Fekete lyuk a fekete dobozokon Amerikában az FBI hónapokkal ezelőtt, már augusztusban közölte, hogy hatalmas lyukakat fedezett fel azon a rendszeren, amely a piacmozgató gazdasági adatok idő előtti kiszivárgását hivatott megakadályozni. Ennek ellenére továbbra is úgy tűnik, hogy nem tettek érdemi lépéseket a szabályozók az adatok kiszivárgása ellen.Mi is az a fekete doboz? Az...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái