Előfizetői tartalom

Eltűnt a devizahitelek majdnem fele

Nem tévedés: az elmúlt fél évtizedben 45%-kal csökkent a magyar háztartások devizahitel-tartozása. Igaz, rögtön hozzá kell tennünk: nem forintban, hanem devizában számítva. Aki ugyanis milliós nagyságrendű devizahitelt vett fel, annak a forintban számított tartozása nagy valószínűséggel most is magasabb, mint a folyósításkor kapott összeg. Ha fokozatosan is, most már forintban is apad azonban a háztartások devizahitel-tartozása, így a devizahiteles probléma (legalábbis a fizetőképes ügyfelek esetében) idővel egyre kevésbé igényel drasztikus kormányzati beavatkozást.

2004 és 2010 között működött a tömeges lakossági devizahitelezés Magyarországon. Fénykorát pedig 2006 közepe és a válság 2008. őszi kirobbanása között élte, amikor szinte minden hónapban 100 milliárd fölötti összegben vett fel a lakosság devizahitelt. 2005 eleje óta (ez szerepel az MNB statisztikáiban) mostanáig (aktuális árfolyamon) 5435 milliárd forintnyi devizahitelt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés