Bank

Durva hiba: három OTP-nyi pénz tűnt elő a semmiből

Portfolio
Az HSBC részvényeinek árfolyama a londoni kereskedésben délelőtt egy pillanat alatt 10 százalékot ugrott, majd a bankpapír szinte azonnal visszatért a normális értékéhez. Kövérujj szindrómára, vagyis egy véletlenül elgépelt hatalmas ajánlatra gyanakodnak a banknál - számolt be a CNBC.
Ma délelőtt a londoni kereskedésben, helyi idő szerint fél 12-kor, hirtelen 10 százalékot emelkedett az HSBC részvényeinek árfolyama, a bank papírjai a brutális emelkedés után azonban szinte azonnal visszatértek a normális árfolyam-tartományba.

Az árfolyam-emelkedés ideiglenesen 11 milliárd fonttal, vagyis átszámítva durván 3960 milliárd forinttal duzzasztotta a bank piaci kapitalizációját - mondta el az eset kapcsán a bank szóvivője, aki szerint kereskedési hibáról lehetett szó. Összehasonlításképpen a legnagyobb magyar bank, az OTP piaci kapitalizációjának több mint háromszorosát tette ki a gyorsan el is olvadó növekmény.

A piaci vélemények szerint is szinte biztos, hogy egy újabb "fat finger", vagyis kövérujj esetről van szó, ami annyit tesz, hogy egy kereskedő vélhetően egy elgépelés miatt véletlenül óriási ajánlatot adott be a bank részvényeire.

Durva hiba: három OTP-nyi pénz tűnt elő a semmiből
Nem egyedi esetről van szó, időről időre becsúsznak hatalmas bakik, amelyek miatt aztán fejek is hullanak a brókercégeknél és befektetési bankoknál. 2012 novemberében például a svéd származtatott tőzsdén az ország éves GDP-jének 131-szeresére rúgó megbízást adtak be, ami a börze teljes lebénulásához vezetett.

Egyes vélemények szerint a 2010 májusában lezajlott hirtelen áresést az amerikai piacokon, azaz a flash-crash-t is egy ehhez hasonló fat-finger hiba okozta, amelyet a Procter&Gamble piacán egy vélhetően a Citigroup-tól érkező hibás ajánlat válthatott ki, azonban ezt az elméletet eddig senki sem bizonyította teljes biztonsággal.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock