Bank

Durva hiba: három OTP-nyi pénz tűnt elő a semmiből

Portfolio
Az HSBC részvényeinek árfolyama a londoni kereskedésben délelőtt egy pillanat alatt 10 százalékot ugrott, majd a bankpapír szinte azonnal visszatért a normális értékéhez. Kövérujj szindrómára, vagyis egy véletlenül elgépelt hatalmas ajánlatra gyanakodnak a banknál - számolt be a CNBC.
Ma délelőtt a londoni kereskedésben, helyi idő szerint fél 12-kor, hirtelen 10 százalékot emelkedett az HSBC részvényeinek árfolyama, a bank papírjai a brutális emelkedés után azonban szinte azonnal visszatértek a normális árfolyam-tartományba.

Az árfolyam-emelkedés ideiglenesen 11 milliárd fonttal, vagyis átszámítva durván 3960 milliárd forinttal duzzasztotta a bank piaci kapitalizációját - mondta el az eset kapcsán a bank szóvivője, aki szerint kereskedési hibáról lehetett szó. Összehasonlításképpen a legnagyobb magyar bank, az OTP piaci kapitalizációjának több mint háromszorosát tette ki a gyorsan el is olvadó növekmény.

A piaci vélemények szerint is szinte biztos, hogy egy újabb "fat finger", vagyis kövérujj esetről van szó, ami annyit tesz, hogy egy kereskedő vélhetően egy elgépelés miatt véletlenül óriási ajánlatot adott be a bank részvényeire.

Durva hiba: három OTP-nyi pénz tűnt elő a semmiből
Nem egyedi esetről van szó, időről időre becsúsznak hatalmas bakik, amelyek miatt aztán fejek is hullanak a brókercégeknél és befektetési bankoknál. 2012 novemberében például a svéd származtatott tőzsdén az ország éves GDP-jének 131-szeresére rúgó megbízást adtak be, ami a börze teljes lebénulásához vezetett.

Egyes vélemények szerint a 2010 májusában lezajlott hirtelen áresést az amerikai piacokon, azaz a flash-crash-t is egy ehhez hasonló fat-finger hiba okozta, amelyet a Procter&Gamble piacán egy vélhetően a Citigroup-tól érkező hibás ajánlat válthatott ki, azonban ezt az elméletet eddig senki sem bizonyította teljes biztonsággal.
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
öngondi