Előfizetői tartalom

Durva bedőlési arányt hozott a "devizahiteles csomag"

Turzó Ádám Pál
Miközben a kormány továbbra is lebegteti a devizahiteles csomagot, és a jogi helyzet tisztázására vár, a lakossági hiteleknél újabb rekordot döntött a nem teljesítő hitelek aránya. 2013 végén a hitelek 18,8 százalékát nem törlesztették a háztartások, ami az előző negyedév végi csúcshoz képest is 0,3 százalékpontos emelkedésnek felel meg. Az Európai Bíróság, a Kúria, az Alkotmánybíróság és a kormány négyesének döntésein múló devizahiteles csomagra várók szorított helyzetükben sorra fizetésképtelenné válnak, erre azonban minden bizonnyal az erkölcsi kockázat is rátesz egy lapáttal. A kiterjesztett árfolyamgát pedig úgy tűnik, továbbra sem hozza meg az elvárt eredményeket.

Újabb rekord született a lakossági hiteleknél, de sajnos a nem teljesítő hitelek arányát tekintve: az összes hitel 18,8 százalékát nem törlesztik már több mint 90 napja (NPL ráta), 14,7 százalékuk pedig 90 napon belüli késében van - derül ki a jegybank által hétfőn közzétett adatokból. A három hónappal korábbi arány is csúcsnak számított, de még az akkori 18,5 százalék...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái