FONTOS Itt a 13 legfontosabb kérdés, amire választ várunk 2021-ben
 
Előfizetői tartalom

Devizahiteles képlet: köpni-nyelni nem tudnak a bankok

Háborog a teljes magyar bankszektor az MNB múlt héten közzétett képlete miatt. Várható volt, hogy az árfolyamrés miatt visszajáró összeget az ügyfelek tőketartozásából vonják majd le, az viszont legfeljebb a lidérces rémálmokban került elő, hogy a múltbeli túlfizetéseket a múltbeli tőketartozást csökkentő tételként kell majd elszámolni, hónapról hónapra újraszámítva a hiteleket. Nem véletlen a felháborodás: a képlet mintegy másfélszer akkora veszteséget jelenthet a bankoknak, mint amit becslésként eddig közzétettek (összejöhet a 900 milliárd forintos bukó). Ráadásul úgy gondolják a bankoknál, jogilag nekik van igazuk, az alábbiakban ezért az ő érveiket mutatjuk be.

Mi ez a képlet? A Kúria és a parlament által tisztességtelennek nyilvánított árfolyamrés miatt nem csupán ki kell számítaniuk a bankoknak (a törvény hatályba lépése, vagyis július 26. után) 90 napon belül, hogy mennyi jár az ügyfeleknek, hanem a módszertant is el kell küldeniük az MNB-nek 60 napon belül, vagyis szeptember végéig. Megnőtt ezzel a különböző jogértelmezésekből...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái