Bank

Fordulat a biztosítóknál - Csapás az autósoknak?

Legkésőbb a jövő héten meghirdetik a január 1-jei fordulónapon érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaikat a magyar biztosítók. E tarifák most már csak az autósok mintegy fele számára lesznek mérvadóak, az elmúlt öt évben autót vásárlók ugyanis nem most, hanem év közben válthatnak. Az előjelek alapján egyértelműnek tűnik: a biztosítók döntő többsége már az év végi kampányban is díjemeléssel próbálja elfogadhatóbbá tenni a kgfb-üzletág megtérülését. A szokásos kampány több okból is fékezett habzásúnak ígérkezik.
Évek óta hallani, hogy fenntarthatatlanul alacsony szintre került a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díja. A 2008-tól 2013-ig tartó 39%-os díjbevétel-csökkenésnek számos oka volt:
 • Az év végi kampány őrült árversenyt generált éveken keresztül a biztosítók között.
 • Ezt csak fokozta a kényelmes árösszehasonlítást lehetővé tevő online alkuszok megjelenése.
 • Mivel standardizált termékről van szó, az ár egyébként is a legfontosabb tényező volt az autósok számára a biztosítók közötti választásban.
 • A válság hatására csökkent a gépjármű-forgalom és a balesetek kárösszege.
 • A közlekedési szabályok és a közúti ellenőrzés szigorítása szintén csökkentette a károkat.
Ennek azonban vége: tavaly már stagnált a biztosítók kgfb-díjbevétele, idén pedig a 2014 közepi állománydíj-statisztika alapján némileg növekedni fog.

Fordulat a biztosítóknál - Csapás az autósoknak?
A fordulatot több tényező együttállása hozta meg:
 • Négy év után tavaly először ismét nőtt a gépjármű-felelősségbiztosítási károk értéke, a kgfb-üzlet pedig inkább értékesítési kopogtatótermék, mint rentábilis vállalkozás maradt a biztosítók számára.
 • 2013-ban oda jutott a hazai kgfb-piac, hogy a kárkifizetések összege meghaladta a díjbevételek 80%-át, és akkor az üzletág működési költségeiről (pontos adat nincs erről) még nem is beszéltünk.
 • Szükségszerűen visszaesett az a korábbi gyakorlat, amelyben a biztosítók korábban megképzett tartalékaik rovására bocsátkoztak árversenybe.
 • Az autósok egyre nagyobb hányadánál az évközi díjak a mérvadók: a 2010-es jogszabályi változás után vásárolt autóknál már a szerződéskötés időpontja határozza még az éves fordulónapot, így az intenzív árverseny jelentősége csökken.


Fordulat a biztosítóknál - Csapás az autósoknak?
Az átlagdíj emelkedése a tavalyi egész éves adatokban még kevésbé volt tetten érhető. Az első féléves állománydíj-adatokon alapuló 2014-es becsléseink alapján azonban idén már némileg nőni fog a piaci átlagdíj, de még mindig csak 20 ezer forint körül lesz a teljes kötelező biztosítási piacon (az év végi kampányban ennél alacsonyabb átlagdíj jellemző.)

Fordulat a biztosítóknál - Csapás az autósoknak?
A tavalyi kampány a biztosítási alkuszok nagy részének (év eleji) beszámolója alapján már átlagdíj-növekedést hozott, ami az idei díjbevétel-adatokon éreztette is hatását.

Fordulat a biztosítóknál - Csapás az autósoknak?
Miközben örvendetes módon gyarapszik a gépjármű-állomány (igaz, jórészt a reexportnak köszönhetően), a casco továbbra sem népszerű az autósok körében. Az autók kevesebb mint egyötödére kötöttek cascót, és a darabszámuk a kgfb-vel ellentétben továbbra is csökken.

Fordulat a biztosítóknál - Csapás az autósoknak?
Ha nem is fullad teljes érdektelenségbe, könnyen megeshet, hogy az autósok elenyésző hányada fog biztosítót váltani az idei kampányban, hasonlóan egyébként a tavalyi évhez. Ennek okai lehetnek:
 • Csökken az év végi fordulónappal rendelkezők aránya (most valahol 50% körül lehet).
 • Mivel alacsonyak a díjak, kevesen érzik majd úgy, hogy érdemes lenne biztosítót váltaniuk.
 • A váltással eleve kis összeg (maximum néhány ezer forint) takarítható meg a többség számára.
 • A várható (igaz, mérsékelt) tömeges díjemelkedés miatt amúgy is kicsi lehet az érdeklődés a biztosítóváltás iránt.


Fordulat a biztosítóknál - Csapás az autósoknak?
A tavalyi kampányt az Allianz, a Posta Biztosító és a K&H nyerte az alkuszok beszámolói szerint, a kampánynak azonban összességében már csak korlátozott hatása van arra, melyik biztosító mekkora kgfb-portfólióval és díjbevétel-reményekkel indítja a 2015-ös évet.

Fordulat a biztosítóknál - Csapás az autósoknak?
Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet