Bank

25 bankot kaszált el az EKB!

MTI
Az Európai Központi Bank (EKB) bankterhelési próbáján (stressz-teszt) 25 euróövezeti bank bukott meg a tavaly év végi állapot alapján, főleg olyan országokban, mint Görögország, Ciprus, Szlovénia és Portugália, és közülük tíz pénzintézet még mindig bajban van - ezt közölték a vizsgálat meg nem nevezett ismerői pénteken a Reuters hírügynökséggel.
Ez azt jelenti, hogy az érintett bankok szavatoló tőkéje nem érte el, illetve még mindig nem éri el az előírt mértéket. A francia és a spanyol bankok várakozáson felül teljesítettek. Az EKB vasárnap közli hivatalosan a vizsgálat eredményét, vagyis azt, hogy a próba után közvetlen felügyelete alá kerülő több mint 120 euróövezeti rendszerszintű bank, tőkehelyzete alapján, hogyan állna ki nemzetgazdasági és pénzügyi megrázkódtatásokat.

A gyengének talált bankoknak két hetük lesz tőkepótlási tervük benyújtására, amelyet az EKB majd ismét véleményez. Az EKB-nál nem cáfolták az értesülést. Az EKB egy szóvivője csak annyit mondott, hogy az eredmények majd vasárnap lesznek ismeretesek, és addig minden hír "természetesen igen spekulatív".

A terhelési próba, majd az EKB felügyeleti szerepének megkezdése az egységes bankfelügyeleti rendszer csúcsán az EU-beli bankunió kialakításának utolsó lépése. A bankunió másik két eleme, az egységes bankműködési szabályzat és benne az egységes betétbiztosítási rendszer, továbbá az egységes euróövezeti bankszanálási rendszer már a helyére került az Európai Parlament és az Európai Tanács tavalyi és idei korábbi közös döntései alapján.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
wells fargo