Előfizetői tartalom

Új világ jön - Itt a bankok mindenható ura

Rendben lezajlottak a banki stressztesztek, és még ha néhány bank meg is bukott rajtuk, mától egy frissen átvilágított euróövezeti bankrendszer felügyeletét veszi át az EKB a nemzeti hatóságoktól. Ezzel a bankunió újabb fejezete nyílik meg, elindul az egységes bankfelügyeleti mechanizmus. De mégis hogyan működik, és mire jó ez az uniónak? Összefoglaltuk, mi vár ránk és a bankokra az "új világban".

A bankunió előzménye az új EU-s felügyeleti intézményrendszer volt, amely 2011. január 1-jén állt fel. A Párizsban székelő ESMA-ból, a franfurti EIOPA-ból és a bankrendszer felügyeletéért felelős londoni központú EBA-ból, valamint a frankfurti székhelyű Rendszerkockázati Tanácsból (ESRB) áll. Az Európai Tanács 2012 júniusában döntött az egységes bankunió létrehozásáról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés