Bank

Minket irigyelnek most az osztrák és a lengyel frankhitelesek

"Isten velünk van" - jellemezte egy piaci megfigyelő a Reutersnek a magyar jelzáloghitelesek helyzetét. A tavaly novemberben elindított forintosításnak köszönhetően ugyanis már nem kell, hogy fájjon a fejük a mostani frankerősödés miatt. Más országok frankhitelesei nem ilyen szerencsések: különösen a lengyeleknek és az osztrákoknak fáj a svájci jegybank lépése. Lengyelországban megnőtt egy devizahiteles csomag esélye.
Óriási érdeksérelmeket okozott csütörtökön közzétett döntésével a svájci jegybank szerte Közép-Európában. Elsősorban az alábbiak bosszankodhatnak:
  • devizaalapú autóhitellel és autólízinggel rendelkezők,
  • devizaalapú személyi kölcsönnel rendelkezők,
  • devizaalapú vállalati/vállalkozói hitellel rendelkezők, hiszen ezeket nem forintosítják Magyarországon sem,
  • devizaalapú hitelt Magyarországon kívül felvevők. Közéjük az osztrák banknál hitelt felvevő magyar frankhitelesek mellett számos közép- és kelet-európai ország frankhitelese tartozik.
A Magyar Nemzeti Bank gyűjtése alapján Magyarországon nemzetközi összehasonlításban még mindig különösen magas, 12%-os a devizaalapú hitállomány aránya a GDP-hez képest. Nem sokáig: a február 1-jei fordulónappal lezajló elszámolások következtében 10% alá, a forintosítás következtében pedig 2% alá esik az arány.

Minket irigyelnek most az osztrák és a lengyel frankhitelesek
Még többet mutat az alábbi ábra, hiszen azt jelzi, hogy a bankok (lakossági és vállalati) hitelein belül mennyi a frankhitelek és egyéb devizahitelek aránya. Látható, hogy egyelőre Magyarország jár az "élen" a pirossal jelölt frankhitelek teljes hitelállományhoz viszonyított arányát illetően, utánunk pedig Lengyelország és Ausztria következik. Mivel a magyar frankhitelek több mint 80%-át forintosítani fogják, a frank erősödése a lengyel és az osztrák frankhiteleseket érinti a legdrámaibban.

Minket irigyelnek most az osztrák és a lengyel frankhitelesek
Nézzünk néhány országot, hogy érinti őket a frank erősödése!

Magyarország

Az adatok hiányossága miatt nem teljesen világos, mennyi frankhitel marad Magyarországon, de állományuk becslésünk szerint 1000 milliárd forint körül lesz majd közel 3000 milliárd forintnyi hitel február 1-jei fordulónappal történő forintosítását követően, aminek közel fele lesz lakossági (nem ingatlanfedezetű) hitel. Frankhitellel azok a vállalkozók rendelkeznek, amelyek 2013 nyarán a Növekedési Hitelprogram első szakaszában zajló forintosításban nem vettek részt. Ami a bankokat illeti, a frankhitel-állomány jelentős csökkenése miatt ezeket nem érinti érzékenyen az átértékelődés, elsősorban CHF/EUR swapok révén ők egyébként is lefedezték már magukat.

Lengyelország

A lengyel jelzáloghiteleseknek a Citigroup adatai szerint 38 milliárd svájci frank hitelük van (a magyaroknak közel 13 milliárd svájci frank van), ami a lengyel GDP-hez képest azonban kisebb arányt jelent a magyarnál. A DMB BOS adatai szerint a bankok közül a Getin Noble Bank, a BPH, a Millennium, az mBank, a BZ WBK és a PKO BP rendelkezik a legnagyobb frankhitel-állománnyal, utóbbi két bank azonban különösen is erős helyzetben van ahhoz, hogy az új kockázattal képes legyen megbirkózni. A Citigroup szerint egy 1,0-es EUR/CHF árfolyamból származó törlesztőrészlet-emelkedés a lengyel GDP kevesebb mint 0,15%-ára rúg, amit bőven kompenzál a lakosság olajáresésből származó megtakarítása. A svájci frank erősödése azonban erősíti egy frankhiteles csomag kialakításának esélyét Lengyelországban, ugyanis ősszel választások jönnek.

Ausztria

Az osztrák lakosság közel 30 milliárd svájci franknyi devizahitellel rendelkezik, amelynek 96%-a frankhitel, a maradék döntő része pedig jenhitel. Nem véletlenül reagált a svájci jegybank bejelentésére eséssel az Erste és a Raiffeisen árfolyama: Ausztriában is jelentősen megemelheti a lakossági ügyfelek törlesztési terhét a frankárfolyam emelkedése. A helyzetet nehezíti, hogy a hitelek nagy része halasztott tőketörlesztésű: az ügyfelek a futamidő eddigi részében csak kamatot fizettek, a tőkefizetés helyett pedig a futamidő későbbi részére/végére tartogatták a tőketörlesztést. Ezt jellemzően egy euróalapú eszközökből összeállított alapból fedezik, így az árfolyameltérésekből fakadó különbözetet zsebből fizethetik az osztrákok.

Balti országok, Bulgária

Viszonylag magas ezekben az országokban a devizahitelek aránya, ez azonban nem jelentett korábban sem túlzottan nagy problémát az ezekben az országokban érvényben lévő árfolyamrögzítés vagy valutatanács miatt. A balti országok eurózóna-csatlakozása révén a kérdés okafogyottá is vált.

Szerbia, Horvátország, Románia

Ahogy a fenti ábrán látható, nem kicsi ezekben az országokban sem a devizahitelek jelentősége, ezek azonban elsősorban euróhitelek, így viszonylag kevés ügyfél szenved majd a frank erősödésétől.

Konklúzió

A svájci frank erősödése tehát Magyarországot érintené a legérzékenyebben, a negatív hatások jó részétől azonban megóv a február 1-jei hatállyal végbemenő forintosítás. Ezt figyelembe véve Lengyelország és Ausztria banki ügyfelei számára a legfájdalmasabb a svájci jegybank döntése. Ezekben az országokban növekedhetnek a fizetési problémák és így a bankok nem teljesítő hiteleinek aránya is.
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter