Bank

Egy-két bank még beolvadhat - Nagy tervek az MKB-nál

Nem azért vesz meg bankokat az állam, hogy külön-külön működtesse őket, hanem azért, mert egyértelműen összevonásban gondolkodik. Két-három bank összeolvasztásával már jelentősen racionalizálható az infrastruktúra - mondja a szanálás alatt álló MKB Bank most érkező vezérigazgató-helyettese a Portfolio-nak adott interjújában. Hetényi Márk nem érzékel állami nyomást arra, hogy indokolatlanul hitelezzenek kiemelt szektorokat, az viszont cél, hogy 2016-ban már nyereséges legyen az MKB.
Portfolio: Hivatalosan február közepétől tölti be az MKB Bank pénzügyi és operációs vezérigazgató-helyettesi posztját. Korábban a Flextronics International Kft. alelnök-igazgatójaként tevékenykedett. Nem jelent gondot, hogy nem rendelkezik kifejezetten banki tapasztalatokkal?

Hetényi Márk: A banki működésben, az operatív költségek átnézésében pályám során jelentős tapasztalatokra tettem szert. Eddigi munkahelyem, a Flextronics ugyanis világviszonylatban is éllovas a saját gyártási költségeinek állandó optimalizálásában. Ez lehet a kulcsa annak, hogy miért engem választottak erre a pozícióra, mert ezt a tudást egy állami banki környezetben elhelyezni versenyképességi előnyt jelenthet.

P.: Egyes vélemények szerint az MNB azért vette át a hitelintézet szoros ellenőrzését, mert nagyobb a baj, mint az állami bankvásárlás előtt, a gyors átvilágítás során gondolták.

H. M.: Úgy gondolom, nem okozott meglepetéseket az MKB eredménye ahhoz képest, amit az MNB az átvilágítás során talált.

Egy-két bank még beolvadhat - Nagy tervek az MKB-nál
P.: A bank állami tulajdonban van, ott áll az állam a kötelezettségei mögött, a veszteségeit bármikor pótolni tudja. Ehhez nem lenne szükség a szanálásra, miért tart mégis itt?

H. M.: A döntést nem én hoztam meg, de szerintem inkább az a lényegi kérdés, hogy a szanálási törvény lehetővé teszi az MNB-nek, hogy minél hamarabb végrehatjsa azt az intézkedéscsomagot, és megvalósítsa azt a piaci stratégiát, amivel az MKB egyről a kettőre léphet.

P.: Az eredmény javítása érdekében vannak olyan feladatok, amelyek a szanálás körébe tartoznak, és vannak, amelyek nem. Az autóflotta egyharmadának az eladása nem feltétlenül szanálási feladat. A hitelportfólió kitisztítása vagy egy érdekeltség eladása viszont az lehet. A következő egy évben melyek a legfontosabb feladatok, amelyeket mindenképpen végre kell hajtani?

H. M.: Részben engem is azért vettek fel, hogy stratégiailag hozzájáruljak ahhoz, hogy a bank jövedelmezőségét konkrét lépésekkel javítsuk, és a jövőbeni terveket is úgy dolgozzuk ki, hogy a jövedelmezőség is pozitívabb legyen. Az egyik első lépés természetesen az, hogy a rossz banki portfóliót kezeljük. Az a tapasztalatom, hogy ha felrázunk egy szervezetet, akkor mindig kihullanak a kövek a fogaskerekek közül. Mindent lehet hatékonyabban csinálni, és ez akár 10-20 százaléknyi költségmegtakarítást is jelenthet.

P.: Jelentős költségcsökkentésen esett át már Simák Pál vezérigazgatósága alatt is az MKB. Vannak még egyáltalán tartalékok erre?

H. M.: Vannak területek, ahol az MKB költségszintje tovább csökkenhet, így a jelenlegi közel évi 44 milliárd forintos szintet képesek leszünk lejjebb vinni, akár 35 milliárd forint környékére. De nem egyszerűen az MKB-ra kell gondolni, amikor a lehetséges tartalékokról beszélünk.

P.: A Budapest Bankra gondol?

H. M.: Igen. Úgy látom, hogy a kormányzati nyilatkozatokból egyértelműen kiderül, hogy az állam nem azért vesz meg bankokat, hogy külön-külön működtesse őket, hanem azért, mert egyértelműen összevonásban gondolkodik. Két-három bank összeolvasztásával már jelentősen racionalizálható az infrastruktúra.

P.: Mit érzékelhetnek az ügyfelek a költségcsökkentésből? Kettéválaszthatók-e például a termékek és szolgáltatások az áruházláncokhoz hasonlóan prémium és low budget kategóriákra?

H. M.: Én inkább egy légitársaság szolgáltatásához hasonlítanám a banki termékek palettáját. Mindenki eléri a célállomását, de egy rendszeren belül különféle lehetőségek közül választhat. Megvan a lehetőség a bankoknál is, hogy a prémiumügyfeleknek magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtsanak. A betéti kamattal, a befektetési költségekkel, a hitelek olcsóságával is szegmentálhatók az ügyfelek, a bank ezekhez tudja optimalizálni a költségstruktúráját.

P.: Az elmúlt időszakban tapasztaltak ügyfélelvándorlást?

H. M.: Nem hallottam arról, hogy jelentős elvándorlás történt volna.

P.: Van olyan tulajdonosi igény, hogy ne egyszerűen üzleti szempontok érvényesüljenek az MKB-nál, hanem mondjuk a mostaninál intenzívebben hitelezze a kis- és középvállalkozásokat?

H. M.: Azok az állami szereplők, akikkel kapcsolatban állok, nagyon ésszerűen állnak ehhez a kérdéshez. Az állam azért lépett be a bankpiacra, hogy konszolidációt hajtson végre, amelyet a piac egyenlőre nem valósított meg. Mindenki úgy gondolja, csakis úgy hitelezhet a bankrendszer, hogy soha ne kerüljön olyan helyzetbe, amilyenbe korábban került. Tehát olyan nyomást nem érzékelek, hogy indokolatlanul hitelezzünk kiemelt szektorokat, és nem is számítok erre.

P.: Hogyan lehet mégis érvényesíteni Varga Mihálynak a hitelezés felpörgetésére, a verseny növelésére vonatkozó igényét?

H. M.: Könnyen elképzelhető, hogy a hitelezés folyamatát, kommunikációját felgyorsíthatjuk, és olyan struktúrált termékekkel állunk elő, amelyek kevdezőek lesznek bizonyos szektorok számára. A hatékonyságnövelés, a portfóliótisztítás a hitelezés gyakorlatára is pozitív hatással lehet.

P.: Mennyi időre szól a megbízatása, mikorra kell rendbe tenni az MKB-t?

H. M.: Az állam is érdekelt abban, hogy minél hamarabb érvényesítse azt az előnyt ebben a rendszerben, amit csak lehet. Ha a konszolidálással versenyelőnyt tudunk képezni, akkor nem érdemes várni. Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy a szükséges tranzakciók milyen gyorsan fognak lebonyolódni, mikorra zárul le a teljes konszolidáció, de mindezeket szeretném mielőbb végigvinni.

P.: A folyamat gyorsasága függ a hitelportfólió megtisztításának ütemétől is. Balog Ádám MNB-alelnök egy decemberi sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy nem a jegybank eszközkezelője venné meg ezeket a hiteleket, hanem piaci megoldást találnak. Hogy kell ezt elképzelni, tekintve, hogy a piaci eszközeladások eddig sem nagyon mentek?

H. M.: Ezek az intézkedések folyamatban vannak, és véleményem szerint az egész bankrednszeren segíthet az, ha a bedugult hitelektől megtisztítva folytathatják működésüket.

Egy-két bank még beolvadhat - Nagy tervek az MKB-nál
P.: Mikor lesz nyereséges az MKB?

H. M.: Az a cél, hogy 2016-ban már nyereséges legyen.

P.: Az MKB "jó bank" része közel van már ehhez az állapothoz?

H. M.: Bankadó nélkül közel nullszaldós a rossz minőségű hitelportfóliótól megtisztított szervezeti rész, és a költségcsökkentési lépéseknek köszönhetően profitábilissá tehető.

P.: Bár már több vezető pozíció kérdése is eldőlt az MKB-nál, a vezérigazgató kiléte egyelőre ismeretlen. Mi várható ezen a poszton?

H. M.: Én sem tudom, hogy ki lesz a vezérigazgató, és arról sincs információm, hogy mennyi ideig maradnak a szanálási biztosok. Arra fogok törekedni, hogy minél hamarabb legyen vége ennek az időszaknak, mert a nyugodt, kiszámítható működés mindenképpen csak a bank javára válhat.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bank