Bank

Ezt jól benézte a kormány - Ők duplán fizethetik az adót

Nem elég, hogy fizetni kell, máris dupla különadó terheli a kockázati tőkealap-kezelőket. Ugyanis azzal, hogy 2015 januárjától él a befektetési alapok különadója, a kockázati-tőketársaságoknak a pénzügyi szervezetek különadója mellett már ezt is fizetniük kell. De hogyan siklott ki ennyire a törvényhozási szándék, és hogyan jutottunk el odáig, hogy a kezdő vállalatokat segítő társaságokat és gyakorlatilag a visszatérítendő uniós forrásokat is megadóztatja a kormány? Valószínűleg nem ez volt a szándék, de mégis sikerült egy tevékenységet két címszó alatt is megadóztatni.
Ahhoz képest, hogy az állam maga is kiemelten kezeli a kezdő vállalkozások és kkv-k fejlődésének elősegítését, nehéz helyzetbe hozta az új különadó bevezetésével azon kockázatitőke-társaságokat, amelyek éppen ezeket a hazai vállalakozásokat igyekeznek támogatni.

Innen indultunk...

Az eddig is tiszta sor volt, hogy a kockázatitőke-társaságok is beletartoznak abba a csoportba, amelynek fizetnie kell a pénzügyi szervezetekre vonatkozó különadót, amelyről a 2006. évi LIX. törvény (különadó törvény) rendelkezik. A különadó törvény alapján egyéb pénzügyi szervezetnek minősül a pénzügyi vállalkozás, a befektetési vállalkozás, tőzsde és az árutőzsdei szolgáltató mellett a kockázati tőkealap-kezelő is, így ő is alanyává válik a különadó megfizetésének.

Hol romlott el minden? Ott, amikor a befektetési alapkezelőkre vonatkozó új különadót bevezették. 2015 januárjától kezdve ugyanis a kockázati tőkealap-kezelőknek ezt az új különadót is fizetniük kell. Na de miért is?

...porszem került a gépezetbe...

2014. március 15-ig a Tőkepiaci törvény (Tpt.) rendelkezett a kockázati tőkealap-kezelőkről és a kockázati tőkéhez kapcsolódó fontosabb fogalmakról. Azonban március 15-től a fogalom átkerült a Kbftv-be (A kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi XVI. törvény), amely alapján a befektetési alapkezelők közé már a kockázati tőkealap-kezelők is beletartoznak.

Tehát március 14-ig a különadó törvény 7.§ 12. pontja szerint kockázati tőkealap-kezelőnek a Tpt. szerinti kockázati tőkealap-kezelő, március 15-től pedig a Kbftv. szerinti kockázati tőkealap-kezelő minősül.

Hol itt a probléma? Hát ott, hogy a kockázatitőke-társaság által kezelt alap kollektív befektetési formának, és így befektetési alapnak minősül. Mivel pedig a befektetési alapkezelőkre 2015. január 1-től új különadó vonatkozik (és egyúttal ki is veszik őket a pénzügyi szervezetek különadója alól), így az új adó a kockázati tőkealap-kezelőket is érinti.

...és itt tartunk most

A kockázati tőkealap-kezelő által kezelt alap ez év januárjától tehát alanyává válik a befektetési alapok különadójának is. Ez számok szintjén azt jelenti, hogy a különadó törvény szerinti adóalap 5,6%-ának befizetése mellett (a kockázatitőke-társaságoknál az adó alapja a 2009. évi korrigált nettó árbevétel, illetve a később létrejövő alapoknál a legutolsó lezárt év korrigált nettó árbevétele) januártól ezek a társaságok fizethetik a befektetési alapok különadója szerinti adóalap 0,05%-os mértékét is.

Egy gyors szektorszintű kalkulációt is elvégeztünk, melyben feltételeztük azt, hogy a kockázati tőkeszektort teljes egészében lefedik a JEREMIE-alapok (ami egy-két kivételtől eltekintve fedi is a valóságot). Jelenleg a magyar piacon működő 28 JEREMIE-alap jegyzett tőkéje körülbelül 130 milliárd forint, amely alapján az éves bevételre jutó különadó mértéke szektorszinten hozzávetőlegesen 280 millió forint (ebből kb. 214 millió forintot fizettek eddig is a pénzügyi szervezetekre vonatkozó különadó formájában). Ez az összeg csak valamennyivel haladja meg azt az átlagos mértéket, amennyit a kockázatitőke-befektetők egy-egy vállalkozásba fektetnek (sarkítva a számokat még azt is mondhatnánk, hogy a különadók miatt évente egy vállalkozás elesik a kockázati tőkés támogatástól).

Ezt jól benézte a kormány - Ők duplán fizethetik az adót
(A befektetési alapok különadóját a teljes jegyzett tőkére vetítettük, feltételezve azt, hogy az alap nem ér el nyereséget/veszteséget.)

Az is megnehezíti a kockázati tőkebefektetők dolgát, hogy a Kbftv-be átültetett új EU-s irányelvek (ABAK-irányelv) következtében új munkaköröket és belső eljárásrendeket is ki kellett dolgozniuk a hazai kockázati tőkebefektetőknek. Ez a korábbi üzleti tervekhez képest jelentősen megnövelte a társaságok létszámterveit, és ehhez jönnek még hozzá a szektorális különadók is. (Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a Kbftv-t bevezetése óta eddig kétszer módosították, és mostanság várható egy harmadik módosítás is.)

Egy vezető hazai tanácsadó cég álláspontja szerint a jelenlegi helyzet alapján a kockázati tőkealap-kezelőknek nem minősülő befektetési alapokkal szemben hátrányos megkülönböztetés éri a kockázatitőke-társaságokat. Az adótanácsadó véleménye alapján:

figyelembe véve azt, hogy a Különadó törvény 4/A. § előírásai nem változtak, csupán e két adóalany típust definiáló háttérjogszabályok módosultak, kizárható az, hogy a jogalkotói szándék arra irányult volna, hogy a kockázati tőkealap-kezelők 2014. március 15-ét követően kétféle jogcímen is különadó kötelezettekké váljanak.

Kikértük az ügyben a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) álláspontját is, amely szerint az adóalap értelmezése több sebből is vérzik:
  • Egyrészről a kockázati és magántőke-alapok zártvégűek, így azok befektetési jegyeinek forgalmazása sem folyamatos, továbbá nem jellemző az sem, hogy az alap saját befektetési jegyeit tulajdonolná.
  • Ugyancsak nehezíti az adóalap meghatározását, hogy a kockázati és magántőke-alapok a befektetési jegyeiket mindig a tőkeigény alakulásának függvényében, folyamatosan bocsájtják ki, így kérdéses, hogy ezekre az ideiglenes befektetési jegyekre is vonatkozik-e a különadó.
  • Problémaként merül fel az is, hogy a JEREMIE kockázati tőke-alapok esetében lényegében visszatérítendő EU-s források megadóztatásáról beszélünk.

A HVCA álláspontja szerint már maga az sem indokolt, hogy a kockázatitőke-társaságok alanyai legyenek a Különadó törvénynek, hiszen az 5-6 éves befektetési ciklus miatt ők a különadót csak

abból az összegből tudják kifizetni, melyet hazai vállalkozásokba történő befektetésre kellene felhasználniuk.

A HVCA megkeresésünkre elmondta, hogy a két címszó alatti adóztatás ügyében már felkeresték a Nemzetgazdasági Minisztériumot, de onnan egyelőre nem érkezett válasz vagy megoldás a problémára.

Hogyan teljesítenek a kockázati tőkealapok?

A HVCA legutóbbi közleménye szerint a harmadik negyedévben összesen 24 lezárt kockázati tőkebefektetést hajtottak végre, a tranzakciók összértéke pedig közel duplájára nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A harmadik negyedévben két exit is megvalósult, mindkét esetben a menedzsment vásárolta ki a kockázati tőkebefektetőt.

Ezt jól benézte a kormány - Ők duplán fizethetik az adót
A tavalyi harmadik negyedévben a befektetett összegek 82%-a új befektetésekbe , a fennmaradó összeget pedig folytatólagos tőkeinjekció formájában fektették be. Az elsőkörös befektetések aránya kissé csökkent a második negyedéves 89%-os mértékhez képest, de így 2,8 milliárd forint összértéket képviseltek.

2014 harmadik negyedévében az összes befektetés 30%-a ment az üzleti és ipari szolgáltatások területére, ezt követték 29%-kal az üzleti és ipari termékek, majd a dobogó harmadik fokára az élettudományok kerületek fel 17%-os részesedéssel.

Ezt jól benézte a kormány - Ők duplán fizethetik az adót
Az uniós forrásoknak köszönhetően mára már 28 JEREMIE alap működik Magyarországon, összesen több mint 130 milliárd forintos keretösszeggel. A JEREMIE alapok legfontosabb jellemzője, hogy ún. hibrid alapként működnek, tehát a magántőke mellett állami forrásokat is felhasználnak a befektetéseik során.

Ezt jól benézte a kormány - Ők duplán fizethetik az adót
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
ekb_getty