Előfizetői tartalom

Kiszivárgott: készül Matolcsyék újabb hitelbombája

Még át sem estek a bankok az elszámolási és forintosítási teenedőkön, máris újabb nagy változásokat tervez a Magyar Nemzeti Bank a jelzálogpiacon - tudta meg a Portfolio. A változások lényege, hogy biztonságosabbá tegyék a jelzáloghitelek finanszírozását és a bankok mérlegszerkezetét a jelzálogfedezetű papírból történő finanszírozás részleges kötelezővé tételével. A meglévő hitelek esetében újabb banki veszteségekkel, az új hitelek esetében pedig kamatemelkedéssel járhat mindez a piacon, de az OTP, az FHB és az Unicredit előnyös pozícióból indulhat.

A Portfolio értesülései az alábbiakban foglalhatók össze az MNB terveiről: 2016 nyarától a jelzáloghitelek mögött legalább 30%-ban jelzáloglevélnek vagy más jelzálogfedezetű értékpapírnak kell állnia finanszírozási forrásként. A szabály nemcsak az újonnan kihelyezett, hanem a meglévő jelzáloghitelekre is vonatkozna. Ahhoz, hogy egy bank megfeleljen a követelménynek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés