Előfizetői tartalom

Fiókbezárás, létszámleépítés: drasztikus lépések a magyar bankoktól

Fiókjaik 17 százalékát zárták be a magyar nagybankok a válság kezdete óta, dolgozóik létszáma pedig 13 százalékkal csökkent - mutatja a Portfolio friss összesítése. A teljes hitelintézeti szektor létszáma több mint 6000 fővel csökkent hat év alatt. Mindez persze csak a jéghegy csúcsa: a szabályozói terhek ellenére reálértéken csaknem negyedével kisebb költségszinttel gazdálkodnak a magyar hitelintézetek, mint 2008-ban. Tavaly a nagybankok 44 fiókot zártak be, az UniCredit és a K&H szüntette meg a legtöbb egységét, igaz, utóbbi még így is bőven a második legnagyobb hálózattal bír. Mutatjuk az érdekesebb számokat.

Költségcsökkentési nagyüzem volt az elmúlt hat szűk esztendőben a magyar hitelintézeti szektorban: bár nominálértéken tavaly "mindössze" 6%-kal volt alacsonyabb a működési költségeik szintje (686 milliárd forint), mint 2008-ban, ez reálértéken 23%-os visszaesést jelent (ráadásul a tranzakciós illeték elszámolása felfelé torzítja a költégszintet). Ennek ellenére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés