Előfizetői tartalom

Milyen béke? - A bankok fizethetik a gigantikus törlesztőket!

Az MNB bejelentette: a Befektető-védelmi Alap (Beva) állja a Quaestor-ügy fiktíven kibocsátott kötvényesinek kártalanítását. A Beva vagyonát azonban a Buda-Cash csődje teljesen elviszi, így piaci hitelt kell felvenniük, amit nyilván a tagok befizetéseiből kell majd visszafizetni. Csakhogy ez egy végtelen történet lenne, bizonyosan meg kell emelni a Beva tagdíjait. És vajon ki állja majd a költségeket? A brókercégek esetleg? Spoiler: a jelenlegi állás szerint legnagyobb részben a nagybankok állják majd a sokmilliárdos kártalanítási költségeket, igaz, évekre leosztva. Ezt viszont a kormánnyal nemrégiben megkötött békeszerződés felrúgásaként is értékelhetik. Kérdés, hogy pilótajátékokat is köteles-e kártalanítani a Beva.

Fontosabb megállapításaink: A Beva vagyonát a Buda-Cash ügy elviszi Emiatt a további kártalanításokra piaci hitelt kell felvenni, és extra díjakat kell beszedni Ez a hitel gigantikus lesz, elméleti maximuma 216 milliárd forint Mindez 87 százalékban a bankokat terheli, de a brókerekre és alapkezelőkre jutó összeg is hatalmas Egy ekkora hitelt kamatokkal évtizedekig tartana...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés