Előfizetői tartalom

MNB: így teljesített valójában az ingyenhiteles program

Endrész Mariann
|
Harasztosi Péter
|
Lieli Róbert
A vállalati szintű eredmények alapján az NHP első szakasza a résztvevő vállalatok esetében számottevő új, addicionális beruházásokat generált. A hatás különösen erős volt a kisebb méretű vállalatok és a beruházási céllal hitelt felvevők esetében - mutatnak rá az MNB kutatói. Az elmúlt hetekben számos elemzés próbálta meg értékelni az NHP makrogazdasági hatásait, ezek azonban eddig többnyire kérdőíves felmérésekre és makrogazdasági modellekből levezetett számításokra alapoztak. Eközben pontosabb eredményeket csakis a programban résztvevő vállalatok egyedi adatainak elemzésével kaphatunk - vélik. Az MNB kutatói jelen írásukkal ezen hiányosságot kívánják pótolni és egyben új eredményekkel hozzájárulni a kialakult vitához.

Az MNB 2013-ban hirdette meg a Növekedési Hitelprogramot (NHP). A program célja az volt, hogy a vállalatoknak nyújtott alacsony, fix kamatozású pénzügyi forrásokkal ösztönözze a Magyarországon működő kis- és középvállalkozások hitelezését, és ezáltal élénkítse a gazdasági növekedést hosszabb távon alapvetően meghatározó beruházási aktivitást. A program eredményességének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés