Előfizetői tartalom

Megindult a roham: 13+1 soha nem látott ábra a lakáshitelekről

Nem egyszerűen felpezsdült a lakáspiac Magyarországon, az is elmondható, hogy egyre nagyobb arányban hitelből vásárolnak maguknak lakást a magyarok. Számításaink szerint míg a 2012-es mélyponton a teljes vételár 12%-át, 2014-ben már a 17%-át teremtették elő hitelből a vevők. Tavaly a Fundamenta, az OTP és a K&H nyújtotta a legtöbb lakáshitelt, de az idei hitelkiváltási verseny alaposan átrajzolhatja a piacot. Az árfolyamkockázat nélküli forinthitelek hitelköltsége ma már ott tart, ahol annak idején az árfolyam-kockázatos frankhiteleket felvették az emberek. Ma 3 ezermilliárd forintnyi banki lakáshitel-tartozás nyomja a lakosság vállát, ami részben a végtörlesztésnek és az elszámolásoknak köszönhetően közel harmadával alacsonyabb, mint a 2011-es csúcs volt. 13+1 érdekes ábrán mutatjuk, hogy is állunk most a lakáshitelekkel.

Új lakáshitel-kihelyezések: szépen növekszünk. 104 ezer lakás cserélt gazdát tavaly Magyarországon, ami a KSH adatai szerint 17%-kal nagyobb darabszám az egy évvel korábbinál. Ennél azonban sokkal nagyobb mértékben nőtt az új lakáshitel-szerződések száma: lakástranzakcióhoz 49 ezer új hitelszerződést kötöttek a magyarok, ami 67%-os növekedést jelent. A nem tranzakcióhoz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés