Előfizetői tartalom

Őrületes rangsor: így töpörödtek össze az ország bankjai

Rá se lehet ismerni Magyarország nagybankjaira a 2008-tól 2014-ig tartó hat szűk esztendő után. A hitelállományuk 32%-kal, reálértéken pedig 44%-kal (!) ment össze, a legnagyobb "zsugorodó" a CIB és az MKB volt. Hiteleit mindegyik bank csökkentette, mérlegét pedig csak az UniCredit és az OTP volt képes bővíteni. A devizahiteles csomagok nélkül is 1953 milliárd forintnyi céltartalék típusú veszteséget könyvelt el a nyolc nagybank, adózott veszteségük pedig 603 milliárd forintra rúgott hat év alatt. A hitelezési veszteségeket a kamatmarzs szélesítésével csak kis részben tudták kompenzálni a bankok, ráadásul erre a lehetőségeik idén nagyon beszűkültek. 10 sokatmondó ábrát mutatunk most be az ország nagybankjairól.

Miután legutóbbi hasonló cikkünkben a bankszektor egészének első negyedéves teljesítményét már bemutattuk, az éves jelentések közzététele után érdemes egy pillantást vetni egyenként a nagybankok éves teljesítményére is. A devizahiteles csomag miatt náluk is 2014 hozta a legnagyobb veszteséget eddig, 2008 vége óta pedig összesen 603 milliárd forint veszteséget könyveltek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés