Előfizetői tartalom

Káosz és felfordulás a görögöknél: ezt okozza a pénzkorlátozás

Turzó Ádám Pál
Múlt hétfő óta kíméletlen tőkekorlátozást vezettek be a görögöknél: gyakorlatilag minden pénzmenekítési módot képesek voltak letiltani az országban. Az elektronikus fizetési rendszerekkel ezt technikailag könnyen megtehették, persze a korlátozás későbbi kivezetése gazdaságilag már nem lesz egy fáklyásmenet. Ameddig ez nem történik meg, addig Görögország egy letűnt kor felé tart, amikor még papírra firkantott váltókkal fizettek egymásnak a plasztikok és átutalások helyett. Az importőrök nem tudják kifizetni a beszállítóikat, a készpénzből napokon belül kifogynak a bankok, a kártyás fizetést csak fintorogva fogadják el a boltok. Kritikus a helyzet.

Az ATM-eket lassan nem lesz miből feltölteni, a nemzetközi átutalásokat és nemzetközi kártyás fizetéseket letiltották a görög ügyfeleknél, ezt technikailag a tranzakciók kiszűrésével könnyen megtehették az erre jogszabályban kötelezett bankok, a nagy online mamutoknál, mint a Google vagy a Facebook, szintén nem lehet fizetni, súlyos következményekkel járhat a pénzforgalmi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái