Előfizetői tartalom

Készül az újabb devizahiteles csomag - Megint a bankok szívnak?

Mai szemmel nézve érthetetlen, miért hagyták ki a forintosításból eddig a mintegy 162 ezer autóhitelest. Annál is inkább, mert "csak" 1 milliárd euróra lett volna szükség ehhez az MNB devizatartalékából, szemben a jelzáloghitelek forintosításához felhasznált 8 milliárd euróval. A svájci frank elszállása miatt nagyot fizetnek az autóhitelesek ezért a hibáért, amelyért egyébként egymásra mutogatnak most a háttérben kormányzati és jegybanki forrásaink. Könnyen meglehet azonban, hogy az árfolyamveszteség miatti végső számlát a bankok fizetik meg, ha ősszel tényleg bekövetkezik a forintosítás. Az EBRD-vel kötött szándéknyilatkozatot azonban formálisan nem feltétlenül szegné meg ezzel a kormány.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, mennyi hitel maradt ki a lakossági devizahitelek tavaly novemberben eldöntött és idén február 1-jével végrehajtott forintosításából a márciusi adatok szerint. Az autóhitelek (lízingszerződések) viszonylag nagy része nem is bankokhoz, hanem a (részben persze általuk tulajdonolt) lízingcégekhez kötődik. Összesen 162 ezer devizalapú autóhitel-szerződést...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés