Előfizetői tartalom

A betétesek pénze is elúszhat - Egy teljes bankrendszer vív haláltusát

Az EKB lélegeztető gépén várja sorsa jobbra fordulását a görög bankrendszer, miközben egyre inkább most már egy másik lélegeztető gépre is szüksége lenne. Sok más mellett ezért is zajlanak a bankokat is érintő 86 milliárd eurós görög mentőcsomagról a tárgyalások. Nem csupán a készpénzből, hanem az életben maradásukhoz szükséges tőkéből is kifogynak lassan ugyanis a görög bankok, és ezt valakinek pótolnia kell. E körülmények között nem csoda, hogy egyre több görög menekíti a szomszédos Bulgáriába a vagyonát, hiszen a kötvényesek követelése mellett akár a 100 ezer euró feletti bankbetéteket is megcsapolhatják a görög bankrendszer helyreállítása érdekében.

Egészen elkeserítő negatív spirálban várja a nemzetközi hitelezők és Görögország között zajló, talán augusztus közepén véget érő tárgyalások végkimenetelét a görög bankrendszer, ugyanis: miközben a hitelezés gyakorlatilag szünetel, az ügyfelek törlesztőképessége természetszerűleg egyre rosszabb a már év elején is 30% feletti nem teljesítési aránnyal (NPL-ráta)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés