Bank

Bankok magyar kézben: két lépésben teljesült Orbán álma

Nem tartott sokáig, az MKB és a Budapest Bank megvásárlásával pedig valószínűleg be is fejeződött a magyar állam tulajdonosi terjeszkedése a hazai bankszektorban. A Portfolio számítása szerint egyértelműen teljesült a kormány célja: a hitelintézetek 55%-a belföldi kézben van, ezzel megelőztük Belgiumot. Nagy a jövés-menés a bankszektorban a válság eleje óta, hiszen több mint 20 magyar bank cserélt gazdát, a 10 legnagyobb szereplő azonban ugyanaz, mint a válság elején, túlzás lenne tehát mindent felforgató állami beavatkozásról beszélni. Piaci koncentrálódásnak pedig híre-hamva sincs: a nagyok viszonylag sokat veszítettek piaci részesedésükből.


22 jelentősebb banki tranzakciót gyűjtöttünk össze az alábbi táblázatban, ezek mind a válság óta következtek be. Mindössze 5 olyan adásvétel történt, amelynek 500 milliárd forintnál nagyobb mérlegfőösszegű hitelintézet volt a tárgya, és ezek közül is csak 3, az MKB, a Budapest és a Volksbank eladása érintette a bank egészét. Előbbi kettő az állam bankvásárlása volt, utóbbi bank pedig az orosz Sberbank kezébe került.

Bankok magyar kézben: két lépésben teljesült Orbán álma
Az MKB és a Budapest Bank megvásárlásának köszönhetően a 2013 végi 44,7%-ról 55,1%-ra emelkedett mára a magyar irányítás alatt álló hitelintézetek részaránya a mérlegfőösszeg alapján. (A Budapest Bank megvételét decemberben jelentették be, ezért 2014 végén már a magyar bankok közé soroltuk). Ezzel teljesült a kormány korábbi célja, hogy a bankszektor legalább felét magyar kézben tudja. Az állami bankok aránya is nőtt, az említett 55,1%-on belül számításunk szerint 14,6% a részesedésük. Várhatóan nem nagyon nő viszont tovább: az EBRD-vel február elején kötött szándéknyilatkozat szerint a magyar állam nem törekszik több rendszer szinten jelentős bank átvételére.

Bankok magyar kézben: két lépésben teljesült Orbán álma
A magyar hitelintézeti szektor csaknem 33 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel rendelkezett 2014 végén, ami közel áll az éves magyar GDP-hez. Ha ezen belül egy tömbként kezeljük a tisztán hazai tulajdonban álló takarékszövetkezeteket, akkor a részesedésük 4,4%-ra jön ki, amivel a nagybankok körében - a Budapest Bankot megelőzve - a hetedik legnagyobb szereplőnek számítanának. A fióktelepként működő bankok részesedése eközben 7,2% (a három legnagyobb közülük a Citibank, az ING Bank és az Axa Bank volt).

Bankok magyar kézben: két lépésben teljesült Orbán álma
Darabszám alapján a kis méretű, de nagy számú takarékoknak köszönhetően természetesen a magyar irányítású hitelintézetek vannak többségben. Ha ezektől megtisztítjuk a számokat, akkor elmondható, hogy bár nőtt a magyar tulajdonban lévő bankok száma (nemcsak tranzakciók, hanem takarékszövetkezetek bankká alakulása miatt is), azonban az 55 banknak éppen kevesebb, mint a fele, 27 van csak magyar kézben.

Bankok magyar kézben: két lépésben teljesült Orbán álma
A fentieket mi magunk gyűjtöttük össze, az MNB statisztikáiban azonban teljesen más számok találhatók. Ennek oka, hogy az MNB a jegyzett tőke arányában mutatja be a tulajdonosi viszonyokat, ami alapján - bár magyar irányítású - az OTP is többségében külföldi banknak számít. Ha így nézzük az arányokat, akkor a bankszektor 52,1%-a most is közvetlen külföldi tulajdonban van, a csaknem 48%-os belföldi magyar tulajdonon belül pedig 38,7% az állami tulajdon aránya. Ez is jól mutatja, hogy a legtőkeerősebb magyar banktulajdonos maga az állam.

Bankok magyar kézben: két lépésben teljesült Orbán álma
A külföldiek szerepvállalása természetesen nemcsak tulajdonosként érhető tetten a magyar bankszektorban, fontos a finanszírozói szerepük is. Az MNB adatai szerint ebben nagy a visszaesés: míg a válság elején 10 421 milliárd forintnyi közvetlen külföldi forrás volt a magyar bankszektorban, mára ez 6815 milliárd forintra esett (igaz, a mélyponton túl vagyunk).

Bankok magyar kézben: két lépésben teljesült Orbán álma
Hat és fél év alatt több mint 3600 milliárd forintnyi külföldi forrás hagyta el az országot, ezen belül azonban a tulajdonosi szerepvállalást kifejezetten tükröző külföldi tőke jelentősége megnőtt: a külföldi tulajdonosok folyamatosan pótolták a bankadó, a végtörlesztés, a devizahiteles elszámolás és más negatív eredménytételekből fakadó veszteség okozta tőkekiesést is. Összességében a hitelintézetek saját tőkéje 2008-hoz képest 24%-kal, 3119 milliárd forintra nőtt 2015 közepére.

Bankok magyar kézben: két lépésben teljesült Orbán álma
Bár sokan várják a koncentrálódást, a tulajdonosi viszonyok átrendeződését egyelőre ennek épp ellenkezője kísérte: csökkent a koncentráció a hazai hitelintézeti szektorban a 10 legnagyobb szereplő mérlegfőösszege alapján: míg 2008 végén még 76,1% volt a részesedésük, 2014 végén már csak 70,6%.

Bankok magyar kézben: két lépésben teljesült Orbán álma
Végezetül érdemes felidézni, amit csaknem két évvel ezelőtt írtunk arról, miért jó vagy rossz a külföldi banktulajdon a gazdaságban.
  • Domináns külföldi tulajdon: konjunktúrában előnye, hogy a hitelboomhoz szükséges tőke (és akár likviditás) jobban rendelkezésre áll, recesszióban pedig a külföldi anyabankok a tapasztalatok szerint pótolják a veszteség miatt kieső tőkét. Hátránya viszont, hogy hitelpiaci konjunktúrában túlzott kockázatvállaláson alapuló verseny alakulhat ki a szektorban, recesszióban pedig a tulajdonos mérlegalkalmazkodása mélyítheti a (hitel)válságot.
  • Domináns belföldi tulajdon: konjunktúrában előnye lehet, hogy kevésbé hajlamosít túlzott kockázatalapú versenyre, recesszióban pedig kevésbé érvényesül vele a külföldiek káros mérlegalkalmazkodása. Hátránya viszont, hogy konjunktúrában kevesebb tőke (és akár likviditás) áll rendelkezésre a hitelboomhoz, recesszióban pedig megnőhet az esélye annak, hogy az adófizetők pénzéből kell megmenteni a bankot.

Nemzetközi összehasonlításban egyébként úgy tűnik, csak Belgiumot sikerült megelőznünk a hazai bankok megnövekedett részarányával.

Bankok magyar kézben: két lépésben teljesült Orbán álma
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock