Most aztán jól megnézhetik magukat a hitelközvetítők
Bank

Most aztán jól megnézhetik magukat a hitelközvetítők

Csökkenti, sőt az ügyfelek kérésére nyilvánossá teszi a kormány a hitelközvetítők díjszabását. A Varga Mihály által javasolt 2%-os jutalékmaximum becsléseink szerint 0,7-3,1 milliárd forintos bevételkiesést jelent a magyar hitelközvetítői piacnak, amely az elmúlt egy évben 140-210 milliárd forintnyi lakáshitelt közvetített a háztartásoknak. Egyes bankok akár a lakáshitel első két évi kamatmarzsának megfelelő jutalékfizetést is megspórolhatnak a lépéssel, cserébe persze nehezebb lesz ügyfelet szerezniük. Egy 10 millió forintos lakáshitelt felvevő ügyfél eddig akár 400 ezer forint közvetítői jutalékot is kifizethetett a kamaton keresztül, ez (amennyiben a bank nem nyeli le) 200 ezer forintra csökkenhet.

Mi a törvényjavaslat lényege?

Benyújtotta Varga Mihály azt a pénzügyi salátatörvény-tervezetet, amely többek között a hitelközvetítők működését is szabályozza. Két, március 21-től radikális változtatást érdemes kiemelni a javaslatból:
 • A pénzügyi intézménytől díjazásban részesülő független közvetítőknek az ügyfél kérésére tájékoztatást kell adniuk arról, hogy mennyiben tér el egymástól a neki kínált hiteleket nyújtó pénzügyi intézmények által fizetendő díjazás mértéke. A fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy jogosult ilyen információt kérni. Hogy ez teljes jutaléktranszparenciát jelenti-e, vagy csak az egyes bankok által adott jutalékok különbségének (ügyfélkérésre kötelező) bemutatását, azon lehet vitatkozni.
 • A közvetítői díjat a futamidő során a jelzáloghitel teljesítésével arányosan kell fizetni, maximális mértéke pedig független és függő közvetítők esetében egyaránt 2%. A függő és független közvetítő csak akkor kaphat díjazást ügyféltől, ha az érintett pénzügyi intézménytől nem kap díjat.


Most aztán jól megnézhetik magukat a hitelközvetítők

Mekkorát bukik a magyar hitelközvetítői piac?

Hogy mekkora bevételkiesést jelenthet a magyar hitelközvetítői piacnak a jutalékok 2%-ban történő maximálása, ahhoz három alapvető adatot, illetve becslést érdemes ismernünk:
 • Az elmúlt egy évben 349 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki a bankok,
 • A Duna House (banki forrásainkkal egybecsengő) becslése szerint ezek 40-60%-át közvetítik a függő és független ügynökök,
 • Az átlagos piaci jutalék pedig a kihelyezett tőke arányában 2,5-3,5% körül lehet.

Piaci statisztikák nem léteznek, ezért a fenti becsléseket felhasználva azt kapjuk, hogy

a magyar hitelközvetítők éves jutaléka manapság 3,5 és 7,3 milliárd forint között lehet. A 2%-os maximálás ezt 2,8 és 4,2 milliárd forintra csökkentheti, vagyis a hitelközvetítők éves bevételkiesése 0,7 és 3,1 milliárd forint között lehet.

Mivel nem ismerjük a piac méretét (ráadásul az adatokat egyéb, pl. biztosításközvetítési adatok is torzítják), nem tudni pontosan, ez mekkora érvágás a szektornak, mindenesetre a tőzsdére készülő Duna House-nak elég nagy.

Kik a nyertesek?

Az alábbi érintetteknek viszont kedvezhet az új szabályozás:
 • Azoknak a közvetítőknek, amelyek a piaci átlagtól elmaradó (nagyon ritka esetben esetleg 2% alatti) jutalékkal működtek eddig is (jellemzően kisebb szereplők),
 • Azoknak a hitelintézeteknek, amelyek nagy fiókhálózattal, vagyis erőteljes fióki értékesítéssel rendelkeznek (a takarékok, az OTP és a K&H állnak a dobogón), illetve a legkisebbeknek, amelyek eddig sem működtek hitelközvetítővel,
 • A hitelfelvevő ügyfeleknek is, hisz csökkenhet a lakáshitelek költsége és kamatszintje, amely eddig a jutalék 2% feletti részét is tartalmazta.


Most aztán jól megnézhetik magukat a hitelközvetítők

Megszólal egy szereplő

Megkérdeztük az egyik legnagyobb potenciális vesztes, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatóját is, mit szól a törvényjavaslathoz, azon belül a jutalékok 2%-ban történő korlátozásához. Bánfalvi László szerint:
 • Jócskán tartalmaz pozitívumokat is a törvényjavaslat, így például rugalmasabb adminisztrációt jelent, hogy a jelzáloghitel-szerződés tervezetét nem kell hét, hanem elegendő három nappal a szerződéskötés előtt az ügyfél rendelkezésére bocsátani; az ügyfelek tájékoztatásáról szóló elvárások pedig reálisak, szakmailag előremutatóak,
 • Ugyanakkor a 2%-os jutalékmaximum drasztikus, nehezen indokolható lépésnek tűnik, ami a hitelközvetítői tevékenységet visszaveti, így Bánfalvi szerint ellentmond a kormány azon céljának, hogy fellendítse a hitelezést Magyarországon,
 • A jutalékmaximum nagy és kicsi hitelközvetítőknek egyaránt fájhat, azokat viszont el is lehetetlenítheti, amelyek alacsony mérethatékonysággal vagy kellő tőkeerő nélkül működtek eddig,
 • Kérdésünkre, hogy csökkenhetnek-e a hitelköltségek, úgy vélte, hogy rövid távon (néhány hónapig) valószínűleg igen, idővel azonban többet kell a bankoknak marketingre költeniük, ami a hitelköltségekbe beépülve később inkább drágítja a lakáshitelezést.

Vitatott múlt

A hitelközvetítők 2005 és 2008 között meghatározó szerepet töltöttek be a magyarországi devizahitelek közvetítésében. 2005-ben a jelzáloghiteleknek még csak mintegy 30%-át, 2007-ben pedig 55%-át közvetítették ők. Friss adatok ugyan nem állnak rendelkezésünkre, tudható, hogy a közvetítők szerepe ma sem elhanyagolható, igaz, a válság mellett közelmúltban életbe lépő hitelközvetítői szabályozás (elsősorban a szigorú képzési követelmények révén) a töredékére csökkentette a piac méretét, az elmúlt évek lakáshitelpiaci fellendülése viszont ismét növelte a szerepüket. A Magyar Nemzeti Bank 2008. októberi pénzügyi stabilitási jelentése éppen a nagy lakossági hitelboom időszakának végén értékelte a következők hitelezésben betöltött szerepét, amelyben azt is megállapította, hogy tevékenységük felvet bizonyos fogyasztóvédelmi aggályokat, és pénzügyi stabilitási szempontból kockázat lehet, hogy a késedelmes ügyletek aránya magasabb itt, mint a fióki értékesítésben (2008 közepén 2,1% a fióki 0,6%-kal szemben). Az MNB azt is problémának tartotta, hogy az ügynökök nem feltétlenül az adós számára legmegfelelőbb/legolcsóbb terméket ajánlják.

nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
varga mihály MTI