Most aztán jól megnézhetik magukat a hitelközvetítők
Bank

Most aztán jól megnézhetik magukat a hitelközvetítők

Csökkenti, sőt az ügyfelek kérésére nyilvánossá teszi a kormány a hitelközvetítők díjszabását. A Varga Mihály által javasolt 2%-os jutalékmaximum becsléseink szerint 0,7-3,1 milliárd forintos bevételkiesést jelent a magyar hitelközvetítői piacnak, amely az elmúlt egy évben 140-210 milliárd forintnyi lakáshitelt közvetített a háztartásoknak. Egyes bankok akár a lakáshitel első két évi kamatmarzsának megfelelő jutalékfizetést is megspórolhatnak a lépéssel, cserébe persze nehezebb lesz ügyfelet szerezniük. Egy 10 millió forintos lakáshitelt felvevő ügyfél eddig akár 400 ezer forint közvetítői jutalékot is kifizethetett a kamaton keresztül, ez (amennyiben a bank nem nyeli le) 200 ezer forintra csökkenhet.

Mi a törvényjavaslat lényege?

Benyújtotta Varga Mihály azt a pénzügyi salátatörvény-tervezetet, amely többek között a hitelközvetítők működését is szabályozza. Két, március 21-től radikális változtatást érdemes kiemelni a javaslatból:
 • A pénzügyi intézménytől díjazásban részesülő független közvetítőknek az ügyfél kérésére tájékoztatást kell adniuk arról, hogy mennyiben tér el egymástól a neki kínált hiteleket nyújtó pénzügyi intézmények által fizetendő díjazás mértéke. A fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy jogosult ilyen információt kérni. Hogy ez teljes jutaléktranszparenciát jelenti-e, vagy csak az egyes bankok által adott jutalékok különbségének (ügyfélkérésre kötelező) bemutatását, azon lehet vitatkozni.
 • A közvetítői díjat a futamidő során a jelzáloghitel teljesítésével arányosan kell fizetni, maximális mértéke pedig független és függő közvetítők esetében egyaránt 2%. A függő és független közvetítő csak akkor kaphat díjazást ügyféltől, ha az érintett pénzügyi intézménytől nem kap díjat.


Most aztán jól megnézhetik magukat a hitelközvetítők

Mekkorát bukik a magyar hitelközvetítői piac?

Hogy mekkora bevételkiesést jelenthet a magyar hitelközvetítői piacnak a jutalékok 2%-ban történő maximálása, ahhoz három alapvető adatot, illetve becslést érdemes ismernünk:
 • Az elmúlt egy évben 349 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki a bankok,
 • A Duna House (banki forrásainkkal egybecsengő) becslése szerint ezek 40-60%-át közvetítik a függő és független ügynökök,
 • Az átlagos piaci jutalék pedig a kihelyezett tőke arányában 2,5-3,5% körül lehet.

Piaci statisztikák nem léteznek, ezért a fenti becsléseket felhasználva azt kapjuk, hogy

a magyar hitelközvetítők éves jutaléka manapság 3,5 és 7,3 milliárd forint között lehet. A 2%-os maximálás ezt 2,8 és 4,2 milliárd forintra csökkentheti, vagyis a hitelközvetítők éves bevételkiesése 0,7 és 3,1 milliárd forint között lehet.

Mivel nem ismerjük a piac méretét (ráadásul az adatokat egyéb, pl. biztosításközvetítési adatok is torzítják), nem tudni pontosan, ez mekkora érvágás a szektornak, mindenesetre a tőzsdére készülő Duna House-nak elég nagy.

Kik a nyertesek?

Az alábbi érintetteknek viszont kedvezhet az új szabályozás:
 • Azoknak a közvetítőknek, amelyek a piaci átlagtól elmaradó (nagyon ritka esetben esetleg 2% alatti) jutalékkal működtek eddig is (jellemzően kisebb szereplők),
 • Azoknak a hitelintézeteknek, amelyek nagy fiókhálózattal, vagyis erőteljes fióki értékesítéssel rendelkeznek (a takarékok, az OTP és a K&H állnak a dobogón), illetve a legkisebbeknek, amelyek eddig sem működtek hitelközvetítővel,
 • A hitelfelvevő ügyfeleknek is, hisz csökkenhet a lakáshitelek költsége és kamatszintje, amely eddig a jutalék 2% feletti részét is tartalmazta.


Most aztán jól megnézhetik magukat a hitelközvetítők

Megszólal egy szereplő

Megkérdeztük az egyik legnagyobb potenciális vesztes, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatóját is, mit szól a törvényjavaslathoz, azon belül a jutalékok 2%-ban történő korlátozásához. Bánfalvi László szerint:
 • Jócskán tartalmaz pozitívumokat is a törvényjavaslat, így például rugalmasabb adminisztrációt jelent, hogy a jelzáloghitel-szerződés tervezetét nem kell hét, hanem elegendő három nappal a szerződéskötés előtt az ügyfél rendelkezésére bocsátani; az ügyfelek tájékoztatásáról szóló elvárások pedig reálisak, szakmailag előremutatóak,
 • Ugyanakkor a 2%-os jutalékmaximum drasztikus, nehezen indokolható lépésnek tűnik, ami a hitelközvetítői tevékenységet visszaveti, így Bánfalvi szerint ellentmond a kormány azon céljának, hogy fellendítse a hitelezést Magyarországon,
 • A jutalékmaximum nagy és kicsi hitelközvetítőknek egyaránt fájhat, azokat viszont el is lehetetlenítheti, amelyek alacsony mérethatékonysággal vagy kellő tőkeerő nélkül működtek eddig,
 • Kérdésünkre, hogy csökkenhetnek-e a hitelköltségek, úgy vélte, hogy rövid távon (néhány hónapig) valószínűleg igen, idővel azonban többet kell a bankoknak marketingre költeniük, ami a hitelköltségekbe beépülve később inkább drágítja a lakáshitelezést.

Vitatott múlt

A hitelközvetítők 2005 és 2008 között meghatározó szerepet töltöttek be a magyarországi devizahitelek közvetítésében. 2005-ben a jelzáloghiteleknek még csak mintegy 30%-át, 2007-ben pedig 55%-át közvetítették ők. Friss adatok ugyan nem állnak rendelkezésünkre, tudható, hogy a közvetítők szerepe ma sem elhanyagolható, igaz, a válság mellett közelmúltban életbe lépő hitelközvetítői szabályozás (elsősorban a szigorú képzési követelmények révén) a töredékére csökkentette a piac méretét, az elmúlt évek lakáshitelpiaci fellendülése viszont ismét növelte a szerepüket. A Magyar Nemzeti Bank 2008. októberi pénzügyi stabilitási jelentése éppen a nagy lakossági hitelboom időszakának végén értékelte a következők hitelezésben betöltött szerepét, amelyben azt is megállapította, hogy tevékenységük felvet bizonyos fogyasztóvédelmi aggályokat, és pénzügyi stabilitási szempontból kockázat lehet, hogy a késedelmes ügyletek aránya magasabb itt, mint a fióki értékesítésben (2008 közepén 2,1% a fióki 0,6%-kal szemben). Az MNB azt is problémának tartotta, hogy az ügynökök nem feltétlenül az adós számára legmegfelelőbb/legolcsóbb terméket ajánlják.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
deutsche bank_getty