Fordulat a javából: kibékül a kormány a bankokkal?
Bank

Fordulat a javából: kibékül a kormány a bankokkal?

Minden híresztelés és fenyegetés ellenére tartja magát a februári EBRD-megállapodáshoz a kormány, és úgy fest, nem bünteti a bankokat a gyenge vállalati hitelezésért. Jövőre ugyanis még az eddig tervezettnél is nagyobb, ráadásul EU-konform bankadó-csökkentés jön Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslata alapján. Minden egyes bank legalább 55%-os bankadócsökkentést kap jövőre, és még nagyobbat utána. A hír fellélegzést hozhat a pénzügyi szektorban, emellett nagyon kedvező a bankok jövőbeni hitelkínálata, a befektetői környezet és Magyarország hitelminősítése szempontjából is. Már csak a decemberben elkészülő új Quaestor-törvényt kellene méltányosra szabni.

Tényleg csökken a bankadó

Nem bünteti a bankokat a kormány a gyenge vállalati hitelezés miatt, legalábbis a bankadón keresztül biztosan nem - derült ki Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatából. Az EBRD-megállapodásnak és az idén elfogadott különadó-törvénymódosításnak megfelelően így csökken a bankadó:
 • alsó kulcsa 0,15% marad a korrigált mérlegfőösszeg 50 milliárd forint alatti részére,
 • a felső kulcs 0,53%-ról 0,31%-ra csökken 2016-ban az 50 milliárd forint feletti részre,
 • majd még tovább, 0,21%-ra csökken 2017-ben és 2018-ban,
 • a bankadó alapja pedig a 2009-esről a 2014-es korrigált mérlegfőösszegre helyeződik át.
A mérlegfőösszeg, vagyis nagyjából az adóalap 2009 óta bekövetkezett csökkenése alapján az MKB, a CIB és az Erste kapná a legnagyobb bankadó-csökkenést a nagybankok közül, ugyanakkor még egy nagyon fontos változást is életbe léptet a kormány. Nevezetesen az eddig ismert adókedvezmények helyébe felső korlát lép.

Fordulat a javából: kibékül a kormány a bankokkal?

Még jobban csökken a bankadó

Eddig úgy volt, hogy kétféle bankadókedvezményt kaphatnak a bankok:
 • egyrészt azok, amelyek növelték a vállalati hitelállományukat 2009 és 2014 között összesen 10 milliárd forintot kaphattak volna vissza a jövő évtől a bankadójukból,
 • másrészt az ukrajnai események miatt bekövetkező bizonyos veszteségek miatt (az OTP-nél volt ennek jelentősége) legfeljebb 5 milliárd forintot leírhattak a bankadójukból,
ezek miatt azonban az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága előzetesen elmarasztalta a magyar hatóságokat. E kedvezmények helyébe egy másik, EU-konform kedvezmény lép:

a hitelintézetek különadója 2016-ban nem haladhatja meg az idei bankadójuk 45%-át, 2017-2018-ban pedig a jövő évi bankadójuk összegét. Ez a korlát még nagyobb bankadó-csökkenést jelent, mint amiről eddig szó volt, ugyanis a jövő évi 45%-os korlát a nyolc nagybankból becslésünk szerint öt nagybank esetében is effektív.

Az UniCredit, az OTP, a Budapest Bank, a Raiffeisen és a K&H bankadója tehát (bizonyos korrekciós tételeket figyelembe nem véve) a mostani szint közel 45%-ára, a többiek esetében pedig még alacsonyabb szintre csökkenhet. A csökkenés pontos mértékét - a sok esetben nem nyilvános, kisebb - adóalap-korrekciós tételek döntik el.

Az OTP bankadója becslésünk szerint 35 milliárd forintról 16 milliárd forint közelébe csökkenhet, ami az említett két adókedvezmény megszüntetését figyelembe véve nagyjából megfelel a bankadótervek eddigi verziójának, tehát a tegnapi változás lényegében semleges lehet a legnagyobb magyar bankra nézve.

Fordulat a javából: kibékül a kormány a bankokkal?
A fentiek következtében bankadóból jövőre a kormány az idei 144 milliárd forint helyett legfeljebb 65 milliárd forintra számíthat. Ezt követően még nagyobb csökkenés jöhet, ugyanis 2017-2018-ban már a hitelezéshez kötött felső korlátot alkalmaz a kormány a kulcs csökkentésén túl:

azok a hitelintézetek, amelyek növelik 2016-ban akár a vállalati, akár a kkv-, akár a lakossági hitelállományukat tranzakciók hatására, a 2015-ös szinthez képest legfeljebb 30%-nyi bankadót fizetnek 2017-ben és 2018-ban. Ez a kulcs csökkentésén túl további adómérséklést jelent azon bankok számára, amelyeknek nincs nagy lejáró hitelállományuk (főleg kisebb bankok), vagyis tranzakcióból eredően is képesek növelni hitelállományukat.Fordulat a javából: kibékül a kormány a bankokkal?
A pénzügyi vállalkozások adójának csökkentéséről ugyanakkor továbbra sincsen szó, marad az eddigi szinten. E változatlanság arra ösztönzi a pénzügyi csoportokat, hogy a hitelezésen túlmutató tevékenységeket (pl. lízing, faktoring) ne egy külön érdekeltség keretében, hanem bankon belül végezzék. Ez persze hátrányosan érinti a függetlenül működő pénzügyi vállalkozásokat.


A bankadós rész tehát, úgy tűnik, kipipálva, már ami az EBRD-vel és az Erstével kötött február 9-ei megállapodást illeti. Már csak az új Quaestor-törvény kapcsán kellene a kormánynak tartania ígéretét, vagyis hogy ne a bankokkal fizettesse meg a csalások miatt bedőlt brókercégek bűneit. Az Alkotmánybíróság bankok számára pozitív ítélete lehetővé tette a kormánynak saját korábbi álláspontja felülvizsgálatát. Decemberben dőlhet el, végül miként kell részt vállalniuk a bankoknak a Quaestor-kötvényesek (és esetleges mások) kártalanításában. A bankadó eddig hittnél is nagyobb csökkentése mindenesetre nagyon kedvező a bankok jövőbeni hitelkínálata, a befektetői környezet és Magyarország hitelminősítése szempontjából is. A bankadó eddigi rendszere rendkívül igazságtalan (2009-es adóalapon nyugvott) és hatékonytalan volt (a hitelezés visszavetésén keresztül nagy társadalmi költséggel járt), csökkentése az államháztartás konszolidációjának köszönhetően már régóta időszerű volt.

Mit vállalt Magyarország február 9-én?

 • A kormány nem törekszik arra, hogy közvetlen vagy közvetett többségi tulajdont szerezzen rendszer szinten jelentős bankokban, kivéve, ha a teljes bankszektor pénzügyi stabilitására leselkedik veszély.
 • A kormány elkötelezett, hogy a jelenleg meglévő többségi részesedéseit a helyi bankokban (itt az MKB-ra és a Budapest Bankra kell gondolnunk) három éven belül magánkézbe adja.
 • A bankadó alapját a bankok 2009-es mérlegéről a 2014. végi mérlegére helyezik át, kulcsát pedig a jelenlegi 0,53%-ról 2016 elejétől 0,31%-ra, 2017-től pedig 0,21%-ra csökkentik. (Nem tévedhetett Orbán Viktor, amikor azt mondta, hogy mintegy 60 milliárd forinttal csökkenhet a bankadó-bevétel a jelenlegi 140 milliárd forint feletti összegről). 2019-től a bankadót tovább igazítják az EU normáihoz. A bankadó módosításával kapcsolatos jogszabály-előkészítést 2015 júniusáig megteszi a kormány.
 • A jelzáloghitelek forintosításáról szóló jogszabályt úgy hajtja végre a kormány, hogy elkerüli az árfolyamkockázatok további bankokra hárítását (ez nem jelent újdonságot, de például az autóhitelesek ez alapján nem reménykedhetnek "központi" árfolyamkedvezményben).
 • A bankok nem teljesítő hitelportfóliójának leépítése során a kormány a nemzetközi legjobb gyakorlatot (best practice) követi, átlátható módon és piaci alapon teszi ezt. Nem tesz a kormány további korlátozó intézkedéseket az árverezésekre és kilakoltatásokra, a bajban lévő ügyfelek ingatlanának vásárlásait kiterjeszti (itt vélhetően a Nemzeti Eszközkezelő mandátumára gondolhatunk), az igénybe vétel szabályain lazítani fog.
 • A magáncsőd intézményének és a visszamenőleges felmondási lehetőségeknek a szabályozását nem hajtja végre a Magyar Bankszövetséggel való konzultáció és a szervezet támogatása nélkül.
 • A kormány tartózkodik attól, hogy olyan új jogszabályt vagy intézkedést hozzon, amely negatív hatással lehet a bankszektor profitabilitására, kivéve, ha erre EU-s szabályos implementációja kötelezi a kormányt.
 • A kormány vállalja, hogy méltányos versenyt és egyenlő bánásmódot biztosít a piacon aktív pénzügyi intézmények között Magyarországon, függetlenül azok tulajdonosának nemzetiségétől, összhangban az EU egységes piaci szabályaival, a szabad és méltányos verseny elveivel.
 • Az EBRD kinyilvánította, hogy hitelezési aktivitását növelni kívánja Magyarországon, és vállalta, hogy részt vesz a nem teljesítő hitelek kezelésében, a bankszektor magánpiaci alapú konszolidációjához szükséges részvény- és kötvénytranzakciókban, valamint promótálja a vállalkozói és vállalati hitelezést támogató eszközöket.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
okostelefon kézben pénzügyek