Bank

Tényleg válságba sodorják a világot ezek a bankok?

Portfolio
Rettegnek a befektetők attól, hogy egyes amerikai bankoknak még mindig túl nagy hatalma van a világ felett; esetleges csődjük a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyezteti. A reakció a banki részvények őrült adása, sokan viszont nem tartják észben, hogy jóval stabilabbak a bankok a válság óta, csődveszélyről szó sincs Amerikában - írja az amerikai The Washington Post.
Már nyolc éve, hogy vége a válságnak és hat éve, hogy a Dodd-Frank törvény érvénybe lépett az Egyesült Államokban (egy olyan törvény, ami az amerikai pénzügyi rendszert védi egy 2008-ashoz hasonló kockázat létrejöttétől), de a globális méretű, a rendszer működése szempontjából fontos bankok még mindig hatalmasak. A legnagyobb hat amerikai bank 9700 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezett tavaly, ami még csak 7200 milliárd volt 2006-ban a Bloomberg adatai szerint. Ez a világ teljes banki eszközállományának 63 százaléka.

Természetesen gyakran hallani, hogy a hatalmas bankok a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztetik esetleges csődjükkel, ezért ha ilyen történik, a kormány melléjük áll és kimenti őket. Egyesek szerint (mint például Bernie Sanders demokrata elnökjelölt) ezért az egyetlen megoldás, hogy a nagybankokat kisebb egységekre kell darabolni, így az adófizetők pénzéhez nem kell megint hozzányúlni.

A feldarabolásért lobbizók aggályai túlzóak, mert:
  • A legnagyobb bankok (JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo) pont azért lettek ilyen nagyok, mert a válság alatt magukba olvasztották a csődbe jutott versenytársaikat, amire pont a kormány kérte őket.
  • Más nagybankok (Citigroup, Goldman, Morgan Stanley) valójában csökkentették a méretüket.
  • A felügyeleti nyomás miatt sokkal jobban tőkésítve vannak a nagybankok, mint a Dodd-Frank törvény előtt, vagyis válság esetén sokkal több saját erőforrás áll a rendelkezésükre, hogy megoldják a helyzetet. A Fed további tőkenövelést tervez bevezetni a jövőben.
  • A tavalyi stresszteszt alatt kiderült, hogy a 31 legnagyobb bank mindegyike túl tudna élni egy 2008-hoz hasonló válságot állami beavatkozás nélkül.
  • Az előző hónapban az S&P leminősítette a nyolc legnagyobb bank kötvényeit, mert nem kapnának támogatást az államtól, ha fizetésképtelenné válnának.

Persze nehéz megmondani, hogy egy válság esetén hogyan reagálna a piac, illetve a befektetők, viszont tény, hogy a bankok jóval biztonságosabbá váltak, mint a válság előtt, a kockázatosabb ügyletek pedig a kockázati tőkealapokba, hedge fundokba vándoroltak a bankszektor helyett.

Ennek ellenére a befektetők nem bíznak a rendszer stabilitásában, az amerikai bankrészvények - a válság óta először - a könyv szerinti értékük alatt kereskednek. Az amerikai bankok részvényei év eleje óta szinte mind kétszámjegyű mínuszokban vannak, a legtöbb elemző szerint az esés indokolatlan.
Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet