Indul a banki nagytakarítás - Még Európa se látott ilyet
Bank

Indul a banki nagytakarítás - Még Európa se látott ilyet

Márciustól regisztrálhatnak a bankok a MARK Zrt.-nél, nyáron így akár százmilliárdos nagyságrendben adhatják el problémás projekthiteleiket az MNB által alapított cégnek. Február közepéig kellett várni az EU jóváhagyására, ugyanis Európában még nem működött ilyen eszközkezelő. Kandrács Csaba elnök-vezérigazgató a Portfolio-nak adott interjújában részletezte, miért nem kell attól tartani, hogy végül "haverok", áron alul kapják meg a csak átmenetileg jegybanki tulajdonú cég ingatlanjait.
Az Európai Bizottság jóváhagyására kellett várni eddig, hogy elindulhasson a MARK Zrt. Megjött a verdikt: piaci árazás mellett fog működni a MARK, vagyis nem nyújt állami támogatást az eszközvásárlások során. Mit jelent ez egészen pontosan?

Az eddigi európai példákkal ellentétben nem egy részben vagy egészben állami támogatással működő úgynevezett "rossz bank" a MARK Zrt., hanem egy tisztán piaci alapon működő, úgynevezett második generációs eszközkezelő. Mivel ilyet még nem alapítottak az EU-ban, sokáig kellett várnunk az Európai Bizottság jóváhagyására. A "rossz bankok" esetében az úgynevezett tényleges gazdasági értéket (real economic value, REV) vették alapul az árazás során, ami állami támogatást is tartalmaz, ezt alkalmazták egyébként az MKB Bank megtisztítása során is. Mi ezzel szemben ténylegesen piaci áron vásárolunk, ugyanis nem szanálás alatt vagy éppen az összeomlás szélén álló bankokat tisztítunk meg. Mivel alig történt tranzakció a bedőlt vállalati követelések vagy a hozzájuk tartozó ingatlanok piacán az elmúlt években, a benchmarkok egyszerű alkalmazása nem működött, az árazást tehát nagyon alapos szakmai árazási szempontok alapján alakítottuk ki. Egyeztetést igényelt az is, hogy az eszközöket egyenként vagy a portfóliók egészét vásároljuk meg. Előbbi a jegybanki célt figyelembe véve nem tűnt életszerűnek, így arra jutottunk, hogy ha egy bank regisztrál nálunk, akkor összes nem teljesítő és átstrukturált projekthitelétől megtisztítjuk. Mivel a regisztrációs időszak előreláthatólag június elejéig tart, a tranzakciók jó része nyáron várható.

Indul a banki nagytakarítás - Még Európa se látott ilyet
Csak teljes portfóliót vesznek meg a bankoktól - nem kényszer ez? Nem jobban szolgálná a bankrendszer érdekeit, így a hitelezés felfuttatását is, ha csak a bankok által kedvező árazásúnak ítélt eszközöket, szelektív jelleggel vennék át?

A bankoknak eddig is megvolt a lehetőségük arra, hogy egyenként váljanak meg a követeléseiktől, de azt látjuk, hogy az elmúlt nyolc évben ez a piac nem működött. A bankoknál túl nagy energiát és kapacitást foglalna le, ha egyenként szeretnék értékesíteni problémás követeléseiket. Egyetlen adagban történő értékesítés esetén viszont a bankoknak nem kell sokat számolgatniuk, eladják-e vagy sem a portfóliójukat. Aktívan egyeztettünk velük az elmúlt hónapokban, és úgy látjuk, tetszik nekik a választott megoldás. A mi árazásunk pedig nem feltétlenül az egyes eszközökre, hanem a portfóliók egészére jó ár. Márciusban indul a három hónapos regisztrációs időszak, ez alatt lehetőségük van a bankoknak arra, hogy eldöntsék, mi az, amit más piaci szereplő számára értékesítenének.

A piaci tulajdonban lévő befektetők, vagyis a MARK versenytársai nem támasztanak elvárást arra vonatkozóan, hogy teljes portfóliókat adjanak el nekik a bankok. A MARK talán képes belenézni a banki portfóliókba, és azt mondani, maradt még a mérlegben valamennyi?

A programban való részvétel önkéntes alapon működik, tehát mi annyit mondunk csak egy banknak, hogy ajánld fel a definíciónak megfelelő eszközeidet. Mi nem fogjuk nézni, hogy mennyi maradt vagy nem maradt. A bankok nincsenek erre rákényszerítve, de a felügyelet felé jelenteniük kell, hogy mennyi hitelük maradt a mérlegben. A döntés nyilvánvalóan nem könnyű, de nincs erőszak.

Az MNB többlet-tőkekövetelményt ír elő azon bankok számára, amelyek 2017-ig nem tisztítják ki projekthitel-portfólióikat. Végeztek-e hatásvizsgálatot arról, ez a felügyeleti "korbács" mennyire motiválja a bankokat arra, hogy a MARK-nak értékesítsenek nem teljesítő portfóliókat?

Nem, de nyilvánvalóan örülünk az MNB döntésének, hiszen ez elősegítheti, hogy mi legyünk a vállalati portfólió értékesítésének mozgatórugói. Míg a MARK pozitív ösztönző a portfóliótisztításra, addig a jegybanki követelmény negatív módon ösztönzi őket erre. Közvetlenül azonban nincs köze a szabályozásnak a MARK-hoz, vagyis nemcsak a MARK-nak való értékesítéssel lehet megfelelni a magasabb tőkekövetelménynek, hanem bármely piaci szereplő számára értékesíthető a problémás projekthitel-portfólió. A tőkekövetelmény megakadályozhatja, hogy a bankoknál túl sokáig olyan eszközök legyenek, amelyek rendszerkockázatot jelenthetnek. Ne feledjük ugyanis, hogy a MARK egy rendszerkockázat kezelésére jött létre, ez pedig az, hogy a problémás projekhitelek az új hitelezés elől foglalják le a bankok tőkéjét, likviditását és hitelezési kapacitását. Ha ettől megtisztítjuk őket, akkor a MARK betöltötte makroprudenciális feladatát, amit az alapítással az MNB bízott rá. A MARK azonban csak katalizátor akar lenni, nem célja, hogy kizárja a piacról a külföldi vagy belföldi, más befektetőket.

Az utóbbi negyedévekben több bank vesztesége is csökkent, vagy éppen nyereségbe fordult. A jövőbeni tranzakciók sikeressége szempontjából érdekes kérdés: mekkora szerepet játszhatott ön szerint ebben az a banki motiváció, hogy a még szükséges hitelezési veszteségeket egyetlen negyedévre koncentráltan, valamikor 2016-ban írhassák le a bankok, amikor a MARK-nak átadják portfóliójukat?

Nehéz megállapítani, mert olyat feltételez, amiről követelésvásárlóként nincs tudomásunk. Kínosan is figyelünk arra, hogy az MNB és köztünk a kínai fal tényleg működjön. Mi tehát nem tudunk semmivel sem többet ezeknek a szereplőknek a portfóliójáról, mint bármelyik másik piaci szereplő, aki jelentkezik, és azt mondja, hogy ő szeretne eszközöket venni. Azt sem tisztünk megítélni, mire képeztek és mire nem értékvesztést eddig a bankok.

A MARK mintegy 10 évig kíván működni. Lehetséges-e egy bank számára, hogy ne most, hanem csak 3-4 év múlva adja át eszközeit annak érdekében, hogy ne egyszerre kelljen leírnia a szükséges értékvesztést?

Nem. A program, amelyre mi engedélyt kaptunk az uniótól, csak a következő 15 hónapot öleli fel. Egyelőre nem látom, hogy lenne lehetőségünk a MARK vásárlásainak újranyitására. Célzott, adott problémára készült megoldás ez, amelynek idén kell megvalósulnia. Viszonylag gyorsan ki fog tehát derülni, hogy a gyakorlatban működik-e, amit az MNB elgondolt.

Az árazás kialakításában aktív szerepet játszott az Európai Bizottság. Ellenőrzi-e ez az intézmény vagy más hatóság, hogy a működés során mindenben követik-e az EU-s normákat?

Igen, nekünk mindenféleképpen folyamatos kommunikációban kell lennünk a bizottsággal. Megvan a lehetősége az Európai Bizottságnak, hogy megvizsgálja az egyes tranzakciókat, és megállapítsa, hogy tényleg piaci alapon vásároltunk-e. A vásárlásokat követően viszont a mérőszámunk már a profit lesz, az lesz a kérdés, hogy a terveket tudjuk-e hozni, vagy sem, és nem az, hogy milyen árazási normákat követünk.

Nem nyilvános a hozamelvárásuk. Ennek hiányában mi biztosítja, hogy ne "haverok" kapják meg a MARK mint az ország egyik legnagyobb jövőbeni ingatlankezelőjének az ingatlanjait, vagyis az árazás legalább olyan szigorú legyen az értékesítéseknél, mint a vásárlások során?

Először is az értékesítési rendszerünket olyan alapokra helyezzük, ami kizárja ezt. Pályáztatási rendszert és transzparenciát szeretnénk. Másrészt mostani tulajdonosunk, a Magyar Nemzeti Bank is biztosítja, hogy az említetthez hasonló anomália fel se merüljön. Harmadrészt pedig amikor az ingatlanértékesítések zajlanak majd, jó eséllyel már egy új tulajdonosi szerkezetünk lesz, amelyben piaci szereplők is helyet kapnak. Ez is garantálni fogja, hogy a tulajdonosi érdekeket szem előtt tartva profitorientált módon szálljunk ki az ingatlanokból.

A tranzakciók végrehajtása után kész cég lesz a MARK-ból. Akár már ekkor, vagyis várhatóan ősz környékén megindulhat az új tulajdonos keresése, és a társaság piaci alapokra helyezése?

Igen. Azt gondolom, hogy onnantól kezdve, hogy látjuk, mekkora és számunkra mennyit ér az eszközállományunk, megkezdődhet az átállás. Ez valószínűleg először a finanszírozási oldalon történik meg, vagyis az MNB-től kapott (jelenleg 300 milliárd forintos kerettel meghatározott) hitelünket refinanszírozzuk. Eldőlhet aztán az is, hogy egy ekkora eszközállományú, speciális szerkezetű céget egy az egyben meg tud-e venni valaki, például egy egy konzorcium, egy egyedi nagyvállalat, vagy a tőzsdén fogunk kikötni.

Mik az esetleges tőzsdére menetellel kapcsolatos elképzeléseik?

Nem egyértelmű cél, hogy tőzsdére menjünk, de olyan lehetőség ez, amelyet komolyan érdemes fontolóra venni. A tőzsdére viteli szándék is mutatja, hogy egyértelműen elkötelezettek vagyunk a működési transzparencia iránt.

Indul a banki nagytakarítás - Még Európa se látott ilyet
Említették az MNB-vel közös sajtótájékoztatójukon, hogy külső hitelportfóliókat is kezelnek már, vagyis nem egyszerűen követelést vásárolnak. Melyek ezek a kezelt portfóliók?

Az MKB-ról lekerült rossz eszközportfóliót a Szanálási Alap vásárolta meg, ennek kezelését december közepétől üzleti alapon mi végezzük, azaz a követeléskezelést szolgáltatásként nyújtjuk. Ez a szinergiák kihasználása, hiszen nem kellett a Szanálási Alaphoz tartozó Vagyonkezelőnek felépítenie egy ugyanolyan követeléskezelő céget infrastruktúrával és erőforrásokkal. Rendkívül hasznos tapasztalatokat szerezhetünk így a fő tevékenységünkhöz, hiszen már megismerünk egy százmilliárd forintos nagyságrendű portfóliót. A jövőben más hitelintézetek nem teljesítő hiteleit is szívesen kezeljük, akár akkor is, ha úgy döntenek, nem értékesítik számunkra a portfóliójukat.

Hogy oszlik meg jelenleg az a portfólió, amelynek a megvásárlását tervezik? Van-e becslésük arról, hányad részének a pénzáramlása indítható meg újra, vagyis változtatható teljesítővé?

Erre azért nehéz válaszolnom, mert a vásárlások még nem kezdődtek el, és három hónap is rengeteg változást hozhat egy ügyben: amiről mi azt gondoltuk, hogy restrukturálandó, lehet, hogy már átfordul. Olyan projektek is akadnak, amire azt mondtuk, hogy nahát, itt aztán fűszál sem fog nőni, ám egyszer csak valaki lát benne fantáziát, és befektetőként megjelenik. Ugyanakkor a kezelt portfóliónk alapján nyugodt szívvel azt tudom mondani, hogy ezekből a portfóliókból is tudunk értéket kihozni.

Milyen módszerekkel fogják kezelni az átvett portfóliót? Figyelembe véve, hogy önöknél is jórészt bankoktól érkezett alkalmazottak dolgoznak, nagyobb vagy kisebb türelemre számíthatnak a vállalati ügyfelek, mint a bankoknál?

Szakembergárdánk jórészt a banki követeléskezelési szakmából jön, viszont mi nem bank vagyunk, és nem kell például a banki tőkekövetelményeknek megfelelnünk. A hitelek egy részét újratárgyalhatjuk, de minden ügy más, így általánosan érvényes választ nehéz adni erre a kérdésre.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
usa wall street trader