Előfizetői tartalom

Bankot vesznek a nyugdíjpénzünkből - Új módi Magyarországon

Különleges tulajdonosi kört sikerült szereznie az MKB Banknak, alig ismert külföldi és hazai kockázati tőkealap-kezelők mellett egy magyar nyugdíjpénztárt. Európában nem ritka, hogy kockázati tőkés száll be bankokba, de a semmiből előrántott kockázati tőkével Magyarország nem a jó példák sorát gazdagítja. Persze kapóra jön az MNB-nek az új tulajdonosi kör, a tőkealapok és pénztár mögött álló befektetők ugyanis vagy nem ismertek, vagy nem tudnak közvetlen befolyást gyakorolni az MKB felett. Az már csak elvi kérdés, hogy mit keres egy nyugdíjpénzeket kezelő pénztár a kockázatosabb befektetési célpontokat kereső tőkealap-kezelők között. Úgy tűnik azonban, a nyugdíjpénzek bankvásárlásra történő felhasználásának még messze a határa (már az MKB pénztára is beszállt egy bankba): a nyugdíjcélú megtakarítások a befolyásszerzés és a hatalomőrzés eszközévé váltak.

Vannak kockázati tőkések más bankokban isMondjuk ez nem is annyira Magyarországra, sokkal inkább Európára vonatkozik. A külföldi kockázati tőkések között több olyat is találni, aki meglehetősen aktív a régió bankpiacán, mint például az Apollo Global Management (Szlovénia), az Advent International (Németország, Ausztria), az AnaCap Financial Partners (Csehország, Lengyelország...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés