Előfizetői tartalom

Pünkösdi királyság a magyar bankszektorban

Messze képességei felett teljesített az első negyedévben a magyar bankszektor. A 2008 ősze óta nem látott, 191 milliárd forintos adózott eredmény ugyanis elsősorban annak köszönhető, hogy nem törlesztő ügyfeleik hiteleire a kelleténél nagyobb értékvesztést képeztek korábban a bankok, és ezek egy részét most visszaírták. A válságok utáni rövid időszakra jellemző világjelenség ez, amivel egyidejűleg a bevételek visszaesésétől, a még mindig alacsony hitelkereslettől és magas költségektől szenved a szektor. 13 érdekes ábrán foglaljuk most össze a magyar bankszektor helyzetét.
Kivételes nyereségA mostani 191,4 milliárd forintnál csak minimálisan magasabb profitot ért el a válság előtti utolsó negyedévben, 2008 őszén a magyar hitelintézeti szektor. Ha nem lenne az azóta bevezetett, jelenleg negyedévente mintegy 15-20 milliárd forintra rúgó bankadó, az akkorinál is jobb negyedévet zártak volna a bankok. A bankadó idén végrehajtott csökkenése egyébként...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái