Mi lesz, ha Kína tényleg összeomlik egyik pillanatról a másikra?
Bank

Mi lesz, ha Kína tényleg összeomlik egyik pillanatról a másikra?

Turzó Ádám Pál
Kínában látszólag minden rendben van, kezelhető szinten az államadósság, a költségvetési deficit pedig még Európában sem számítana rossznak. Persze. A hivatalos adatok szerint. Ezzel szemben a nem hivatalos adatok szerint már 10-15 százalékos deficittel, kétszer nagyobb államadóssággal kellene számolni, az árnyékbankrendszer hatalmas kockázatokat rejt és még a biztosítóknál sincs minden rendben. Most akkor kell aggódni?

Kína eladósodik - De mennyire?

Régóta tartja magát a sztereotípia, hogy amikor a kínai gazdaság jelentősen lassul, akkor Peking hirtelen megtalálja a gázpedált, és újabb költekezéssel kormányozza vissza növekvő pályára Kínát, és ezzel életben tartja az ország pénzügyi rendszerét. Az optimista hivatalos deficitadatokkal alátámasztva ez eddig megnyugtatóan hangzott.

Kína szépen csendben eladósodik, de a hivatalos adatok szerint egyáltalán nem extrém mértékben. Az IMF adatai szerint a költségvetési deficit GDP-arányosan 3 százalék körül mozog, az adósságállomány pedig kezelhető szinten, 46,8 százalékon áll, ezzel 184 országból 100. helyen vannak. Megnyugtatóan hangzik, ugye?

Mi lesz, ha Kína tényleg összeomlik egyik pillanatról a másikra?
Csakhogy a főszám, amit az IMF is használ, egyedül a központi kormányzati adósságot veszi figyelembe, a helyi tartományokét és önkormányzatokét nem. Kínában törvény határozza meg, hogy ezek a helyi önkormányzatok legfeljebb mennyire adósodhatnak el: tavaly összesen legfeljebb 16 ezer milliárd jüan lehetett az adósságállományuk. Ha csak ezt a szintet érték el, akkor is minimum kétszeresére nőne a GDP-arányos államadósság - olvasható a Bloomberg véleménycikkében.

Pedig még ez a feltételezés is nagyvonalú. Az egyik kínai hivatal (National Audit Office) már 2013-ban úgy találta, hogy a tartományok és helyi önkormányzatok kintlévősége 18 ezer milliárd jüan volt. Vagyis ez azt jelenti, hogy már három évvel korábban is bőven a törvényi kereteiken túl költekeztek. Azóta azonban tovább romlott a helyzet, az IMF szerint a teljes fiskális deficit tavaly a GDP 10 százalékára rúgott, a Goldman Sachs azonban egyenesen 15 százalékra teszi ezt a számot.

Ez pedig olyan eladósodottságnak számít, mint amilyen a 2008-2009-es pénzügyi válság idején Amerikát jellemezte, vagy még annál is rosszabb.

Árnyékbankok

Mindehhez jön hozzá az egyre nagyobb méreteket öltő kínai árnyékbankrendszer. Ezek az alternatív bankok olyan befektetési termékeket (Wealth Management Products, WMP) kínálnak, amelyek egy része végső soron állami vállalati hitelekbe áramlik. Az viszont már kétséges, hogy egy nagyobb lassulás esetén is képesek-e az állami cégek visszafizetni az adósságot és kamatait. 2013-ban például egy 500 milliós WMP dőlt be.

A WMP-kre a Fitch adatai szerint átlagosan 4,68 százalékos hozamot ígértek a befektetőknek tavaly év végén. A CNBC adatai szerint pedig körülbelül 23 500 milliárd jüan volt WMP-kben 2015 végén, hetente (!) 3500 új terméket dobtak piacra.

A kínai bankfelügyeleti hatóság nem véletlenül tervez lépéseket ezzel kapcsolatban. A WMP-k részvénykitettségét maximálná, mivel a felügyelet szerint ez nem egy hagyományos eszköz, a strukturált WMP-ket, amelyek a különféle kockázatvállalási szintekért cserébe különböző mértékű kamatot garantálnak, pedig befagyasztaná.

A kínai kormány folyamatosan tesz erőfeszítéseket arra vonatkozóan, hogy a befektetők pénzét a reálgazdaságba irányítsák, azonban továbbra is rengeteg pénz ömlik a kockázatos, spekulatív befektetési kategóriákba, mint a lakások, a kis kapitalizációjú vállalatok részvényei, vagy a bóvli kötvények.

A biztosítóknál sincs minden rendben

Nemrég írtunk róla, hogy a biztosítókat is figyelmeztette a biztosítási felügyelet. Ugyanis részvények, ingatlanok tarkítják a kínai biztosítók befektetési portfólióját, ezért felszólítoák őket, hogy átfogóan vizsgálják meg kockázatvállalásukat. Elemzők szerint gyorsan megemelkedett a kínai biztosítók befektetési kockázatvállalása az elmúlt években. A CIRC arra kérte a szektor szereplőit, hogy többek között biztosítási ajánlataikat, a források felhasználását, adminisztrációs gyakorlatukat, visszafizetési képességüket és adósságterhüket is vizsgálják meg.

Most már csak egy kérdés maradt: még mindig olyan nyugodtak vagyunk?
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
freddie mac fannie mae fhfa