Nyugdíjpénztárra bíztad a pénzed?  - Nézd meg, hogyan teljesít!
Bank

Nyugdíjpénztárra bíztad a pénzed? - Nézd meg, hogyan teljesít!

Friss tartalommal idén újra elérhető a Portfolio oldalán az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesítményértékelése. A hazai pénztártagok főként a pénzintézeti hátterű kasszákban bíznak, pedig átlagos, komplexen (nem csak a hozamok alapján számított) teljesítményük alapján nem ezek voltak a legjobbak tavaly. A legjobbak dobogójára főként a munkáltatói pénztárak kerültek fel, de azért érdemes jól körülnézni a piacon, mivel pénztár és pénztár között is nagy különbségek vannak.

Ide (vagy az oldal legalján található boxra) kattintva elérheted a részletes adatokat bemutató aloldalt, amelyek Matits Ágnes nyugdíjszakértő számításain alapulnak.

A közepes pénztárak teljesítettek a legjobban

A pénztárakat nem csak hozamok alapján állíthatjuk sorrendbe, Matits Ágnes a komplex teljesítményértékelést is elvégezte. A költségszint, a működési kockázatkezelés, a vagyonkezelés és a hozamteljesítmény alapján megállapított összteljesítmény a közepes méretű kasszáknál lett a legjobb, ezek a pénztárak átlagosan 67% felett teljesítettek. A 60% feletti teljesítmény mindegyik pénztártípusra jellemző volt, a kis és közepes pénztárak is 62-64% körül végeztek. Az átlagnál jobb teljesítmény a pénztárak jellege szerint egyedül a munkáltatói hátterű pénztárakat jellemezte, ezek tavaly 75%-os összteljesítményt mutattak fel.

(Az alkalmazott módszertan tartalmi sajátosságainak leírása itt letölthető.)

Persze teljesítmény és teljesítmény között is nagy volt a különbség, a legrosszabb, 40%-os teljesítményű pénztárral a piacon az egyéb hátterű kis pénztárak, a munkáltatói hátterű közepes pénztárak és a pénzintézeti hátterű nagy pénztárak rendelkeztek. Azért nem olyan rossz a helyzet, mivel a másik oldalról nézve részben ezekből a pénztártípusokból kerültek ki a legjobb teljesítményű önkéntes kasszák is, a 85%-os összteljesítmény sem volt ritka. Az egyes pénztártípusokon belül is nagy szórások voltak tehát a teljesítmények között.

Nyugdíjpénztárra bíztad a pénzed?  - Nézd meg, hogyan teljesít!

Ezek a legjobb és legrosszabb pénztárak

Az egyes pénztárak szintjén is elkészítettük a tavalyi teljesítmény alapján a listákat, a dobogóra csak minimum 75%-os összteljesítménnyel lehetett felkerülni. Ezekből a pénztárakból viszont több is volt, az első helyen 85%-kal a Bongrain és a Taurus önkéntes munkáltatói kasszák osztoznak, a második helyen hat pénztár is felfért 80%-os teljesítménnyel, a harmadik helyre pedig négy pénztár jutott 75%-kal. A pénztárak jellegét tekintve a legjobb egyéni teljesítmények a munkáltatói pénztárakat jellemezték, méret alapján pedig a közepes kasszák vannak a legtöbben 75% felett.

Nyugdíjpénztárra bíztad a pénzed?  - Nézd meg, hogyan teljesít!
A legrosszabb teljesítményű pénztárakból is készíttetünk egy listát, az itteni dobogós helyeken is többen osztoznak. A leggyengébb teljesítményt a mostani felmérésben a 40%-ot elérő kasszák hozták, ilyen a Zugliget, a Rába és a Prémium (AXA) pénztára. A második helyen négyen, a harmadik helyen pedig öten osztoznak. A leggyengébb teljesítményeket bemutató listán ugyanannyi volt a munkáltatói, pénzintézeti és egyéb hátterű kassza, viszont valamennyivel, de vezetnek a kisebb méretű pénztárak.

Nyugdíjpénztárra bíztad a pénzed?  - Nézd meg, hogyan teljesít!

Összpontszám ide vagy oda, a hozamokra nem lehetett panasz

Függetlenül attól, hogy az összteljesítmény alapján voltak gyengébben szereplő önkéntes kasszák is, a tavalyi éves hozamok a legnagyobb taglétszámú pénztáraknál meghaladták a 6%-ot is. Igaz, ezek mindegyike növekedési portfólió, tehát az átlagosnál valamivel magasabb kockázatvállalás mellett érték el ezt a teljesítményt. Ráadásul idén is jól állnak az önkéntes pénztárak, legutóbbi cikkünkben írtunk arról, hogy a nagyobb kasszák közül az Allianznál, az Aegonnál, az MKB-nál, az Aranykornál és a Prémiumnál is több olyan portfólió van, amely 4-5% közötti hozamot ért el július közepéig, sőt, az eredmények sok esetben már most meghaladják a tavalyi egész éves teljesítményt.

Nyugdíjpénztárra bíztad a pénzed?  - Nézd meg, hogyan teljesít!

Munkáltatói pénztárakból van a legtöbb

A Matits-féle értékelés szerint évről évre csökken az önkéntes pénztárak száma itthon, 2013-ban még 47 pénztárról volt adatunk, ez mostanra 41-re csökkent. Két év alatt a legnagyobb mértékben a kisebb pénztárak száma csökkent, 2015 év végén a maximum 100 taggal rendelkező pénztárak száma 14 volt, míg a közepes pénztárakból 17 működött még december végén.

A pénztárak jellegét tekintve munkáltatói (szakmai) hátterű pénztárat találni a legtöbbet a piacon, míg a pénzintézeti (főként banki és biztosítói) hátterű kasszákból van a legkevesebb. Az adatok alapján az 1001-10000 fő közötti pénztárakból van a legtöbb, szám szerint 11.

Nyugdíjpénztárra bíztad a pénzed?  - Nézd meg, hogyan teljesít!

A nagypénztárakban tobzódnak a nyugdíjra gyűjtők

A koncentrációs számok most sem változtak sokat, a több mint 25 ezer tagot számláló önkéntes kasszákban van a teljes önkéntes pénztári piac tagjainak közel 90%-a. Ezen belül is a legtöbben - a tagok közel 74%-a - van pénzintézeti hátterű kasszákban, míg a számukat tekintve a piacon leggyakoribb közepes pénztárakat a tagok már csak alig több mint 10%-a választotta.

Nyugdíjpénztárra bíztad a pénzed?  - Nézd meg, hogyan teljesít!
ursula
királynő
Frankfurti tőzsde
kína vírus
Tesla logo
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
toldibalazs