Előfizetői tartalom

Vesztésre áll Magyarország a készpénz elleni harcban

A magyar gazdaságban még mindig túl sok a készpénz, sőt, az elmúlt két negyedévben valamivel tovább nőtt a GDP-arányos készpénzállomány. Igaz, ez inkább a GDP-növekedés lassulása, és nem a forgalomban lévő készpénz dinamikus emelkedése miatt alakult így. A kormány bankkártyás tervei biztatóak, és a friss kártyahasználati statisztikák is a javulás irányába mutatnak. Igaz, a bankkártyás pénzforgalom növekedése valamivel visszaesett, a kártyás készpénzfelvételek pedig csak picivel emelkedtek.

A készpénz nominális állománya tulajdonképpen nem sokat mond el arról, hogy egy gazdaságban mennyire sokan használják a készpénzt, mivel egy gazdaság növekedése természetes módon növeli a készpénz iránti keresletet. Ugyanakkor az elmúlt pár évben a GDP-növekedés ellenére is gyorsan nőtt a GDP-arányos készpénzállomány. A legutóbbi elemzésünk óta eltelt fél év...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés