Mi készülődik az MKB és a CIG között?
Bank

Mi készülődik az MKB és a CIG között?

Az MKB az egyetlen hazai nagybank, amely az eladó MKB biztosítókat leszámítva nem köteleződött el más biztosító felé, többek között ezért döntött a vele való együttműködés mellett a CIG - árulja el a Portfolio-nak adott interjúban a CIG Pannónia vezérigazgatója. Az etikus életbiztosítási koncepció miatt várható profitnyomás is időszerűvé tette Kádár Gabriella szerint bankbiztosítók akvizícióját. Az MKB biztosítók pénteken bejelentett megvásárlásának okairól és várható következményeiről kérdeztük a biztosítóvezért.
Kádár Gabriella panelbeszélgetőként vesz részt Öngondoskodás 2016 konferenciánkon, regisztráljon Ön is!


Kezdjük a lényeggel: mennyit fizetnek az MKB biztosítókért?

Üzleti titoknak minősül a vételár, ezért most sajnos nem árulhatom el. A tranzakció teljes lezárása után egyébként a negyedéves jelentéseinkből megállapítható lesz. A versenyhivatal és az MNB engedélyeihez kötött closing időpontjában még lezajlik egy, a pontos végösszeget meghatározó folyamat, a vételár tehát még több feltételtől függ.

Mi készülődik az MKB és a CIG között?
Miből veszik meg a biztosítókat, vagyis hogy érinti a biztosító likviditását és tőkehelyzetét a tranzakció?

A rendelkezésünkre álló készpénz- és befektetési állomány fedezi a biztosítók vételárát, de ha nem így lenne, akkor is még elérhető számunkra folyószámlahitel-keret és léteznek az ilyen tranzakciókat támogató pénzügyi viszontbiztosítási konstrukciók is. Tőkeemelésre sem szorulunk, hiszen eddig is megfeleltünk a Szolvencia II. tőkekövetelményeknek. Az MKB biztosítók megvásárlásával, konszolidáltan sem változik ez a helyzet, az eladók pedig vállalták, hogy a tranzakció lezárásáig garantálják a jogszabályoknak való megfelelést.

A Pannónia Nyugdíjpénztár június végén 10%-os tulajdont szerzett az MKB Bankban, most pedig az CIG Pannónia veszi meg az MKB biztosítókat. Része-e mindez egy hosszabb távon tervezett szoros összefonódásnak a CIG Csoport és az MKB Csoport között?

Szeretném tisztázni, hogy a Pannónia Nyugdíjpénztárral fennálló partnerség a közös alapkezelőnk vezetésére, a keresztértékesítési lehetőségek, üzleti szinergiák kihasználására irányul. Így nem kérjük üzleti döntéseinkhez egymás engedélyét. Az MKB Bank 10%-ának megvásárlásáról is csak a sajtóból értesültünk. Az MKB Bank menedzsmentjével pedig mindössze egyszer találkoztunk a tranzakció kapcsán, amikor a német eladók kérésére prezentálnunk kellett a banki vezetőknek a jövőbeni együttműködésről szóló elképzeléseinket. Nincs szó tehát más irányú közös tervezésről azon túl, hogy az MKB-ra mint az innovatív megoldásokban hozzánk hasonlóan elkötelezett, hasonló célpiacokon működő, az értékesítés erőteljes felfuttatására alkalmas üzleti partnerként gondolunk. 2014-ben, amikor új stratégia megvalósításába kezdtünk, annak egyik fontos eleme volt disztribúciós csatornáink átalakítása, ezen belül pedig a banki hálózatokban rejlő értékesítési lehetőségek kihasználása. Az első megállapodást az UniCredittel kötöttük, majd következett az MKB és a Gránit Bank. Az MKB jelenleg is meghatározó értékesítési csatorna az MKB Biztosítók számára, de bőven van még potenciál: az onnan jövő szerzés véleményem szerint akár meg is duplázható. Ennek érdekében természetesen elkezdünk tárgyalni a bankkal, több szempontból kötelesek is vagyunk erre, és egy szoros, mindkettőnk számára előnyös üzleti kapcsolatot szeretnénk velük felépíteni.

Miért pont az MKB biztosítókat választották? Mi e cégek legnagyobb értéke a szemükben?

Egyrészt a 2014-ben elindított új, házon belül csak "Smart & Beauty"-nak nevezett stratégiánkban jelentős hangsúlyt kapott termékszerkezetünk és értékesítési tevékenységünk diverzifikációja. Az MKB Életbiztosító mindkét szempontból kiválóan kiegészíti a mi jelenlegi eladási szerkezetünket, portfoliónkat. A unit-linked termékek mellett szeretnénk erősíteni a klasszikus életbiztosítások arányát, az MKB Életbiztosító pedig jó pozíciókkal rendelkezik e téren. Másrészt az MKB az egyetlen hazai nagybank, amely az eladó biztosítóit leszámítva nem köteleződött el más biztosító felé. Így logikus volt a választásunk, ugyanis az utóbbi két évben már intenzíven kerestük a velünk kooperálni akaró banki értékesítési csatornát. Az azokon keresztül értékesíthető termékeket kívántuk erősíteni, miközben saját hálózatunk kezébe újszerű pénzügyi szolgáltatáscsomagokat kívánunk adni, és ezeket már a bankkal közösen szeretnénk kifejleszteni.

Mi készülődik az MKB és a CIG között?
Azt mondhatjuk, hogy az etikus életbiztosítási koncepció szülte kényszerhelyzet miatt döntöttek a felvásárlás mellett?

A koncepciótól függetlenül is kiemelkedően fontos lehetőségnek tekintjük ezt a felvásárlást. Olyan szempontból kifejezetten jó időben jött, és nagy jelentőséggel bírt számunkra, hogy a változások minket, CIG Pannóniát érintő kockázataira is megoldást jelenthetnek. Azt egyértelműen látjuk, hogy az új jogszabályi szigorítások profitnyomást helyeznek a biztosítókra. Csak remélni tudjuk, hogy nem kezdenek öldöklő, a nyereségüket felemésztő jutalékversenybe a biztosítók. Mi az új szabályozásra a termékmix modernizálásával és az értékesítés bővítésével, hatékonyságának továbbfejlesztésével szeretnénk reagálni. Véleményem szerint ez most egy olyan történelmi pillanat, amikor akár az egész életbiztosítási piac átalakulhatna. Visszatérve a felvásárlásra: miután az organikus növekedés lehetőségei a biztosítási piacon korlátozottak, így más utat kell választani. Számunkra ez a felvásárlás nagyon jó esélyt ad arra, hogy az elkövetkező években is nyereségesen - sőt az elmúlt 3 évnél nyereségesebben - működjünk és növekedni is tudjunk.

Elsősorban az életbiztosító érdekelte önöket? Miért nem inkább portfóliót vásároltak?

Ezt így nem mondanám, a vagyonbiztosító is számottevő értékeket hordoz. Persze egyszerűbb lett volna portfoliót vásárolni, de a mostani akvizíció során nem ez volt az eladók szándéka, és mi ehhez tudtunk alkalmazkodni. Mi úgy hisszük, hogy az MKB vagyonbiztosítót is ugyanolyan sikeressé tudjuk tenni, mint az EMABIT-ot.

A CIG EMABIT inkább a niche piacokon nyújtható vagyonbiztosításokkal foglalkozott az utóbbi években. Most mégis visszatérnek a lakossági piacra? Ismét nyújtanak például kgfb-t, miután pár éve ezt már egyszer elvetették?

Igaz, hogy kgfb-portfoliót is veszünk, de erre vonatkozóan nincsenek növekedési terveink, a kgfb nem a kis és közepes biztosítóknak, hanem a nagyoknak való. A non-life tevékenységhez kapcsolódó üzleti stratégiánkon nem kívánunk változtatni. Nagy érték lehet számunkra az MKB lakás - és vagyonbiztosítási portfóliója is, de még nem döntöttük el, hogy e téren mennyire leszünk aktívak. Fontosnak tartom kiemelni, hogy leányvállalatainkat illetően továbbra is az a legfontosabb elvárásunk, hogy az anyavállalat konszolidált nyereségét növeljék, üzletstratégiájukat, kockázatvállalási hajlandóságukat e cél elérésének szolgálatába állítjuk.

Mi készülődik az MKB és a CIG között?
A számok alapján úgy tűnik, hatékonytalanul, drágán működnek az MKB biztosítók, ráadásul az elmúlt években folyamatosan veszteségesek voltak. Miben reménykednek?

Teljesen nyilvánvalóan azért vásároltuk meg a biztosítókat, mert hiszünk benne, hogy nyereségesen fogjuk tudni továbbműködtetni őket a már meglévő biztosítóinkkal együtt. Nemcsak az a célunk tehát, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek, hanem az is, hogy a profitabilitásunk nőjön, és a részvényesi érték emelkedjen. Az elmúlt két évben szereztünk némi tapasztalatot abban, hogyan kell veszteséges biztosítókat nyereségessé tenni. Ezt a tudást akarjuk itt is kamatoztatni.

Mikorra tervezik a closingot, illetve a rendszerek integrációjának, a termékstruktúrának és az arculatnak az egységesítését?

Előbbi a felügyeleten és a versenyhivatalon múlik, nem lenne ellenünkre, ha ez év végéig megtörténne a zárás, amikor átvehetjük a cégek irányítását. A CIG és az MKB biztosítók integrálása pedig 2017 egyik nagy feladata lesz számunkra amellett, hogy a jövő évtől az új életbiztosítási szabályoknak is meg kell felelnünk. Minőségi, modern, ügyfél-centrikus biztosítóként kívánjuk a kiszolgálni így megnövekedett ügyfélkörünket is. Az ügyfeleknek nincs dolguk a felvásárláshoz kapcsolódóan, a történésekről folyamatosan és partnereinkkel egyeztetetten kommunikálunk a piac és az ügyfelek irányába is.

Tervez még biztosítóvásárlást a CIG Pannónia?

Hosszabb távon igen, hiszen határozott növekedési céljaink vannak. Rövidtávon inkább az MKB biztosítók integrációjára koncentrálunk, de ha adódnak, minden esetben megvizsgáljuk a vállalható kockázatú, növekedéssel kecsegtető felvásárlási lehetőségeket, hiszen ahogy mondtam, az organikus növekedési lehetőségek viszonylag korlátozottak a jelenlegi piacon.

A CIG Pannónia részvényárfolyama mérsékelt emelkedéssel reagált eddig a pénteken délelőtt bejelentett akvizícióra: a csütörtöki 170 forintos záróárfolyamhoz képest most (hétfőn 13.38-kor) 2,4%-kal magasabban, 174 forinton tartózkodik:

Mi készülődik az MKB és a CIG között?
Kádár Gabriella panelbeszélgetoként vesz részt Öngondoskodás 2016 konferenciánkon, regisztráljon Ön is!
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
freddie mac fannie mae fhfa