Előfizetői tartalom

Félelmetes árnyékvilág döntheti romba a világ második legnagyobb gazdaságát

Nemhogy a GDP-nél, még a hagyományos hitelek növekedésénél is gyorsabban hízik a kínai árnyékbankszektor. Ezzel összefüggésben ellenőrizhetetlen méretű lufi fújódik az ingatlan- és építőipari szektorokban, romlik a bankrendszer stabilitása, és még a piramisjátékozás térnyerése is gyorsul. A kialakult helyzetért jelentős részben pont a jegybank felelős, amely meg akarta állítani az ország túlzott eladósodását, a szabályozói beavatkozás viszont eddig úgy tűnik, fordítva sült el. Az árnyékbankok annyira beették magukat a világ második legnagyobb gazdaságába, hogy egy újabb közbelépés láncreakció-szerű összeomlást indíthat el.

Mi a baj?A mai napig nem heverte ki a kínai részvénypiac a 2015-ös összeomlást, a tavalyelőtt áprilisi csúcsponthoz képest még mindig több mint 10%-os mínuszban van a hongkongi Hang Seng Index, annak ellenére, hogy a mélyponttól már közel 40%-ot emelkedett (a sanghaji SSE Composite még mindig 40%-os mínuszban van). A tőzsde gyengélkedése mellett az ország devizatartaléka is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés