Félelmetes árnyékvilág döntheti romba a világ második legnagyobb gazdaságát
Bank

Félelmetes árnyékvilág döntheti romba a világ második legnagyobb gazdaságát

Nemhogy a GDP-nél, még a hagyományos hitelek növekedésénél is gyorsabban hízik a kínai árnyékbankszektor. Ezzel összefüggésben ellenőrizhetetlen méretű lufi fújódik az ingatlan- és építőipari szektorokban, romlik a bankrendszer stabilitása, és még a piramisjátékozás térnyerése is gyorsul. A kialakult helyzetért jelentős részben pont a jegybank felelős, amely meg akarta állítani az ország túlzott eladósodását, a szabályozói beavatkozás viszont eddig úgy tűnik, fordítva sült el. Az árnyékbankok annyira beették magukat a világ második legnagyobb gazdaságába, hogy egy újabb közbelépés láncreakció-szerű összeomlást indíthat el.

Mi a baj?

A mai napig nem heverte ki a kínai részvénypiac a 2015-ös összeomlást, a tavalyelőtt áprilisi csúcsponthoz képest még mindig több mint 10%-os mínuszban van a hongkongi Hang Seng Index, annak ellenére, hogy a mélyponttól már közel 40%-ot emelkedett (a sanghaji SSE Composite még mindig 40%-os mínuszban van). A tőzsde gyengélkedése mellett az ország devizatartaléka is rohamosan csökken.

A befektetők óvatossága főleg azzal magyarázható, hogy
 • Kína teljes adósságállománya (vagyis vállalati-, háztartási- és államadóssága) már tavaly átlépte a bruttó hazai termék 250%-át. A megállásnak nyoma sincs; csak az idei első negyedévben 6 930 milliárd jüannyi friss hitelt folyósítottak az országban (ez körülbelül Mexikó GDP-jének megfelelő összeg), a pénzintézetek hitelállománya még tavaly is gyorsabban növekedett (10,2%), mint a GDP (6,7%).
 • buborék képződik az ingatlan- és az építőipari szektorban (ezek együttesen a kínai GDP 25-30%-át adják - az újonnan kihelyezett hitelek 45%-a az ingatlanpiacra ment tavaly),
 • hatalmas a kínai nem teljesítő hitelállomány, bár a hivatalos adatok még csak be sem vallják a pontos mértékét - mindössze 1,67%-ról beszélnek, amikor a reális szám egyes elemzők szerint inkább 15-20% köré tehető,
 • a jegybank megpróbálja szűkebbre venni a hitelcsapot a rövid lejáratú források drágításával, a tőkekövetelmények szigorításával és a kötvénypiacon használható tőkeáttétel csökkentésével,
 • ez viszont arra ösztönzi a bankokat és más vállalatokat is, hogy más forrásokhoz nyúljanak, így tombol az országban az árnyékhitelezés - csak az idei év első negyedévében 2050 milliárd jüannyi növekményt produkált az árnyékbank-szektor,
 • azok a bankok, amelyek pedig maradnak a jegybanki forrásoknál, le kell, hogy nyeljék a többletköltségeket, mivel a benchmark kamatok 2015 óta nem mozdultak, ez pedig a bankok nyereségességét is rontani fogja. Míg ez a négy nagybanknál nem feltétlen okoz gondot, a közepes méretű bankok a nyereségességük megőrzése érdekében gyakran más forrásokhoz nyúlnak.

Hízik az árnyékvilág

Csak idén március végéig 2050 milliárd jüannal hízott a kínai árnyékbank-szektor, ezzel az ország teljes árnyékhitel-állománya már elérte az 58 573 milliárd jüant, ami a tavalyi kínai GDP majdnem 79%-a.

Hivatalos adatok szerint a teljes vállalati finanszírozás 15%-át tavaly év végére már árnyékbanki termékeken keresztül folyósították, márciusra ez már egészen 15,7%-ra hízott. A valós arány persze ennél jóval nagyobb is lehet.

Félelmetes árnyékvilág döntheti romba a világ második legnagyobb gazdaságát
Az árnyékbankrendszer finanszírozási tevékenysége többféle formát ölt:
 • Megbízotti (entrusted) hitelezés: vállalatok közötti hitelezés bankok részvételével úgy, hogy ezek a követelések nem kerülnek be a bankok mérlegébe, a bankok viszont jutalékbevételt kapnak érte.
 • "Trust" hitelek: befektetési társaságok által végzett finanszírozás az általuk összegyűjtött forrásokból - ezen belül a legnépszerűbb az úgynevezett "vagyonkezelési termékeken" (WMP-k) keresztül történő finanszírozás.
 • Informális (magánszemélyek és vállalatok közötti rejtett) hitelezés.
 • Vagyonkezelők közreműködésével végzett értékpapírosítás.
 • Maguk a bankok is végeznek "árnyékbanki" finanszírozást. Ennek technikája: a szabályozói korlátozások elkerülése érdekében "A" bank garanciát nyújt "B" bank hiteleire, utóbbi pedig ezeket nem ügyfélhitelként, hanem bankközi hitelként könyveli el.

A WMP-k növekménye a leginkább szembetűnő: a kínai pénzintézetek WMP-állománya 26000 milliárd jüanra nőtt tavaly év végére (mára már 30 000 milliárd), ami 10,7%-os növekedés a tavalyelőtti bázishoz képest (miközben a "hagyományos" hitelállomány csak 10,2%-ot nőtt).

Félelmetes árnyékvilág döntheti romba a világ második legnagyobb gazdaságát
A WMP-k gyors növekménye sok szempontból aggasztóbb, mint a hagyományos hitelek növekménye:
 • Ezeket a termékeket gyakran kockázatmentes, a bankbetétekhez hasonló, garantált hozamot fizető termékekként értékesítik. Az ügyféllel sokszor nem közlik, hogy a volatilis vállalati kötvény-piacra fektetik be a vagyonunkat (ezen belül is gyakran bóvli- és/vagy kisvállalati kötvényekbe), gyakran több vagyonkezelőn keresztül, ami többszörös költség-elvonást is jelent az ügyfélnek. Persze csábítóbbak, mint a betétek, mivel magasabb hozamot ígérnek, látszólag ugyanazért a kockázatért cserébe.
 • Azok a befektetők, akik tisztában vannak a kockázatokkal, arra spekulálnak, hogy majd az állam biztos megmenti majd őket, ha kútba esik a befektetésük, holott erre szintén semmilyen garancia sincs. Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy kisebb vállalati (amelyekbe a WMP-k elsősorban fektetnek) csődöket nem gátolnak meg, csak rendszerszintű probléma esetén lép közbe a kommunista kormány.
 • A pénzintézetek a WMP-kből finanszírozott hiteleket jellemzően a mérlegeiken kívül tartják, ami azt jelenti, hogy nem képeznek rájuk céltartalékot és nem vonatkoznak rájuk a felügyeleti tőkekövetelmények sem. A WMP-ket elsősorban értékesítő közepes méretű bankok tőkemutatói pedig közel sem olyan robosztusak, mint a nagybankoké.
 • Számos olyan termék van ezek között, amely be sem fekteti a pénzt, hanem valójában egy piramisjátékot takar.
 • A pénzintézetek előszeretettel fektetnek egymás WMP-ibe és használnak tőkeáttétet, ami azt jelenti, hogy ha beborul egy nagyobb WMP, vagy egy olyan szektor, ahova ezek a termékek hiteleztek, láncreakció-szerűen söpörne végig a bankszektoron az összeomlás.

Szemet hunynak a baj fölött?

Az idei év elején került a kínai bankfelügyelet (CBRC) élére Guo Shuqing, aki rögtön akcióba is került, hogy hatástalanítsa az egész gazdaságot átszövő időzített bombát. Az árnyékbankok terjedését kordába szorító felügyeleti lépések viszont egyelőre még a tervezőasztalon vannak.

Fontosabb (tervezett) intézkedéseik a következők lehetnek:
 • elvárják majd, hogy a WMP-k mögöttes eszközeiről és a vagyonkezelők listáját a forgalmazó közzétegye majd,
 • bár Shuqing márciusban még cáfolta, várható, hogy a különféle befektetési tevékenységekre vonatkozó szabályozói elvárásokat is egységesítik majd a döntéshozók,
 • a bankok kockázattal súlyozott eszközállományának számítási módszertanába beépítenék a mérlegen kívüli eszközöket is,
 • a kínai jegybank makroprudenciális kockázatokat vizsgáló ellenőrzésébe is bekerülnek a WMP-k,
 • maximálnák a WMP-k kockázatos eszköz-kitettségét (vagyis a részvényekét, kis kapitalizációjú vállalati kötvényekét, bóvli kötvényekét).

A legtöbb elemző persze úgy véli, hogy az intézkedéseknek nem lesz jelentős hatása, más elemzők pedig egyenesen azt gondolják, hogy a felügyelet az árnyékbank-szektor vegzálásával pont azt a válságot fogja kirobbantani, amit el akar kerülni.

Egy komolyabb közbelépés ugyanis:
 • megfoszthatja a likviditástól a kötvénypiacot,
 • elzárhatja a vállalatok elől a forrásokat,
 • jelentősen ronthatja a bankok eredményességét, hiszen a vagyonkezelés és a kötvénykibocsátás sok (kis-, közepes és befektetési)bank elsődleges bevételi forrása az alacsony kamatkörnyezetben.
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
török jegybank, getty