Három ábra arról, mennyit kaszálnak a legnagyobb magyar alapkezelők
Bank

Három ábra arról, mennyit kaszálnak a legnagyobb magyar alapkezelők

Csökkent a kezelt vagyon a tíz legnagyobb hazai alapkezelőnél tavaly, igaz, a volatilis piacok és a lakossági állampapírok kiszorító hatása ellenére is milliárdos adózott eredménnyel zárták 2016-ot. A legnagyobb szereplő a piacon továbbra is az OTP Alapkezelő, de a vagyonarányos megtérülés alapján az olyan független szolgáltatók is az élre kerültek, mint az Aegon vagy a Concorde. A továbbra is alacsony hozamkörnyezetben az alapkezelői díjak csökkentése miatt nagy a nyomás a szolgáltatókon, ráadásul a januártól életbe lépő MiFID 2-es irányelv is felforgatja majd a pénzügyi szektor életét.

Csökkent a legnagyobb alapkezelők kezelt vagyona

Bár tavaly valamelyest nőni tudott a befektetési alapokban kezelt vagyon a 2015 év végi adatokhoz képest, a 2015-ös Aranykönyv adatai alapján a legnagyobb vagyont kezelő alapkezelők kezelt vagyona már csökkenést mutat éves összevetésben. Az MNB tavalyi évre vonatkozó Aranykönyvére és a részletesebb iparági adatokra még várni kell, de addig is az elérhető információk alapján megnéztük, hogy a legnagyobb vagyont kezelő alapkezelőknek hogyan sikerült a tavalyi év.

A 2015-re vonatkozó MNB-s adatok szerint a legnagyobb vagyont kezelő alapkezelők összesen 5275 milliárd forintnyi ügyfélpénzről döntöttek, ez 2016 végére 5043 milliárd forintra csökkent. Ettől függetlenül a piaci koncentráció továbbra is magas, az év végi számok alapján a 10 legnagyobb alapkezelő kezében volt a szektor teljes kezelt vagyonának 87%-a.

A vizsgált szolgáltatók közül az OTP Alapkezelőnél volt tavaly is a legtöbb ügyfélpénz a szektorban, összesen 1152 milliárd forintnyi vagyon. Ezt követte az Erste Alapkezelő 931 milliárddal, majd a K&H Alapkezelő 808 milliárd forinttal. A rangsorban a 2015-ös listához képest két helyen is van változás: a Budapest Alapkezelő kezel vagyonával kevéssel ugyan, de beelőzte a Concorde-ot, amellett a Raiffeisen Alapkezelő is javított egy helyet a Pioneer kárára.

A vagyonváltozásokat nézve a 10-ből 5 alapkezelőnél nőtt a kezelt vagyon 2016-ban, pozitív számokat az Erste, a CIB, a Budapest, az Aegon és a Concorde tudott felmutatni. Igaz, a tavalyi nem volt egy unalmas év a piacok számára, év elején az olajpiaci mozgások, év közepén a brit népszavazás, év végén pedig az amerikai elnökválasztás okoztak izgalmakat, ilyen környezetben már az érdemi hozamtermelés is kihívás, nem beszélve arról, hogy itthon a lakossági állampapírok térnyerése erős elszívó hatással bír a befektetési alapokra nézve. (A lenti ábra a 2015-ben legnagyobb alapkezelők friss vagyonadatait tartalmazza, a sorrend azóta változott, például a Diófa is bekerült a első 10-be tavaly, de részletesebb adatokkal az Aranykönyv megjelenésekor jelentkezünk.)

Három ábra arról, mennyit kaszálnak a legnagyobb magyar alapkezelők

Milliárdos nyereséggel zárták az évet a nagyok

Attól, hogy a kezelt vagyonban nem volt érdemi bővülés, pénzügyi oldalról egyáltalán nem mondható rossznak a tavalyi év. A vizsgált alapkezelők mindegyike nyereségesen zárta az évet, közülük is az OTP adózott eredménye lett a legmagasabb 6,7 milliárd forinttal. Ha a nyereség szerinti listán haladunk tovább, akkor második helyen az Aegon, harmadik helyen pedig a K&H végzett a legmagasabb eredménnyel (az MKB és a Raiffeisen tavalyi eredményadatai még nem ismertek, ezért őket nem szerepeltetjük a listán).

Az OTP ezzel több mint 2 milliárd forinttal nagyobb nyereséget könyvelt el 2015-höz képest, és valamelyest még az Aegon is erősebb számokat produkált, de például a Concorde és a K&H nyeresége már elmarad a 2015-ben mért 2,6 és 2,5 milliárdtól.

Három ábra arról, mennyit kaszálnak a legnagyobb magyar alapkezelők
Ezzel összefüggésben megnéztük azt is, hogyan alakult a vagyonarányos megtérülés a szektor legnagyobb szereplőinél. Egyedül az Aegon tudott 1%-ot elérő vagyonarányos megtérülést felmutatni, az OTP, a Concorde vagy a Pioneer már 0,4-0,6% közötti arányokat ért el. A vagyonkezelési listán második és harmadik helyen lévő Erste és K&H már csak az utolsó helyekre fértek fel a nagyok között a 0-0,2% közötti vagyonarányos megtérüléssel.

Kérdés, hogy a jövő januárban életbe lépő MiFID 2-es irányelvvel hogyan tudnak majd megbirkózni az alapkezelők, amely költségoldalról jelentős terheket róhat a szektor szereplőire, emellett a korábban ismert és megszokott szolgáltatásnyújtási és termékértékesítési folyamatok is jelentősen átalakulnak. Emellett ott van a továbbra is alacsony hozamok problémája, ilyen környezetben minden eddiginél nagyobb nyomás van a befektetési piaci szereplőkön a termékek költségének és az alapkezelői díjak csökkentésének irányába.

Három ábra arról, mennyit kaszálnak a legnagyobb magyar alapkezelők
Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank